Κωνσταντινούπολη: Ο Ρετζέπ Ερντογάν απαγόρευσε συγκέντρωση την Πρωτομαγιά στην πλατεία Taksim


Φωτό αρχείου

Απρίλιος 22, 2014.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα επιτρέψει συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά στην πλατεία Taksim στην Κωνσταντινούπολη, υπό τη σκιά των διαμαρτυριών που προκάλεσαν κωλύματα στην κυβέρνηση που διήρκεσαν μήνες.


Μια παρόμοια απόφαση το Μάιο του περασμένου έτους για την απαγόρευση της χρήσης της πλατείας- ένα παραδοσιακό και συμβολικό σημείο συσπείρωσης- οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που ακολουθήθηκε από ένα πανεθνικό κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Ιούνιο.

«Όσοι επιμένουν στον εορτασμό αυτόν εδώ (στην πλατεία Taksim), έχω να τους πω : Είμαι έτοιμος για συγκρούσεις», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος AKP.

«Κόψτε τις ελπίδες σας για το Taksim. Μην εμπλέκεσθε σε μάχη με το κράτος. Μην ενοχλείτε την ειρήνη του λαού. Ο λαός μας δεν θέλει να βλέπει τους δρόμους, να κυριαρχούν οι πέτρες, οι βόμβες  μολότοφ», είπε.

«Αυτό δεν θα το ανεχθούμε. Δεν είναι υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν πρότεινε αντ’ αυτού, άλλους χώρους και προσφέρει και ...δωρεάν μεταφορά για την 1η Μαΐου.

Οι αριστερές συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν, ήδη, αποφασίσει να αγνοήσουν την πρωθυπουργική απόφαση..., σημειώνει η λιβανική ‘αλ Αχμπάρ’.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr