Τουρκία: «Ο νονός του ‘νέο-οθωμανισμού ’ στην πρωθυπουργία




...και οι πρωθυπουργοί μαριονέτες...


Αύγουστος 21, 2014.

Αμπού Ντάμπι.
Ο νονός της νέας τουρκικής τάσης του «νέο-οθωμανισμού», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε λίγες ημέρες θα αναλάβει επίσημα την ανάληψη της προεδρίας της τουρκικής κυβέρνησης και την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σημειώνει τη αραβική Σκάι Νιουζ.


Μετά την εκλογή στον προεδρικό θώκο, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Νταβούτογλου θα τον διαδεχθεί και θα ορκισθεί ως νέος πρωθυπουργός στις 28 Αυγούστου.

Ο Νταβούτογλου, γράφει το αραβικό δημοσίευμα, είναι κοντά στον Ερντογάν από το 2003, ως σύμβουλος διπλωματίας, πριν από την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών το 2009.

Ο Νταβούτογλου ως ειδικός στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο, έκανε γνωστή τη θεωρητική σκέψη για τη νέα τουρκική διπλωματία, που η τάση αυτή ονομάσθηκε ως ‘Νέο-Οθωμανισμός’, με την επιδίωξη της επιστροφής της Τουρκίας στην οθωμανική επιρροή επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με ιδιαίτερο στόχο, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, λόγω της μουσουλμανικής θρησκείας.

Αλλά, αυτή η πολιτική, αναπτύχθηκε κάτω από τη σημαία των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες»  και συνέπεσε  με τη γνωστή «Αραβική Άνοιξη» του 2011, αλλά κατόπιν άρχισε η επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας με τη Συρία, την Αίγυπτο και ακόμη με το Ισραήλ.

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος γεννήθηκε το 1959,  θα επιδιώξει το στόχο που παρουσίασε με την έκδοση του βιβλίου «περί στρατηγικού βάθους και του ρόλου της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή». 

Πρώτος στόχος του θα είναι η προσπάθεια βελτίωσης  των τουρκο-αραβικών σχέσεων που είχαν επιδεινωθεί με ορισμένες αραβικές πρωτεύουσες.

Είναι πιθανόν να προσπαθήσει ο Νταβούτογλου, μετά την ανάληψη της προεδρίας της κυβέρνησης, να αναδιατυπώσει τις σχέσεις της χώρας του με τα αραβικά κράτη, ωστόσο, η προσπάθειά του αυτή ενδεχομένως να εμποδιστεί από τις τροποποιήσεις που θα επιδιώξει ο Ερντογάν στο Σύνταγμα της χώρας.

 Αυτές οι τροποποιήσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προβλέπουν τη μείωση  των εξουσιών του πρωθυπουργού και την επέκταση των εξουσιών του προέδρου της χώρας.

Η αντιπολίτευση έχει, άλλωστε, εκφράσει την ανησυχία της για την δημιουργία πρωθυπουργών ‘μαριονέτες’, αναφέρει το αραβικό δημοσίευμα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr