Η Βουλγαρία γιορτάζει τα 106 χρόνια της ανεξαρτησίας της






Σεπτέμβριος 22, 2014.

Στις 22 Σεπτεμβρίου  1908 στο Βέλικο Τάρνοβο, κηρύσσεται η ανεξαρτησία της Βουλγαρίας, με μανιφέστο του πρίγκιπα Φερδινάνδου του Α΄. 

Η ανεξαρτησία αναγνωρίζεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Μεγάλες Δυνάμεις την άνοιξη του 1909.


 Η Συνθήκη του Βερολίνου του 1878 όριζε το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας, ως υποτελές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ήταν εξαρτώμενο  από αυτήν και περιόριζε τις διεθνείς σχέσεις, τις ειρηνευτικές συμφωνίες και την οικονομική ανάπτυξη, υποχρεώνοντας τη βουλγαρική ηγεμονία να συμμορφώνεται με το καθεστώς που δρομολογούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μετά την επίτευξη της ενοποίησης της  Ανατολικής Ρωμυλίας με το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας, που έγινε από τις προσπάθειες της βουλγαρικής πολιτικής ελίτ ήταν έτοιμη η διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Αυτή έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1908  (ή στις  5 Οκτωβρίου  του 1908 με το παλιό ημερολόγιο).

Η ανεξαρτησία της Βουλγαρίας κηρύχθηκε στους «Αγίους Σαράντα Μάρτυρες» στο Βέλικο Τάρνοβο, ενώ,  σήμερα,  έλαβαν χώρα ποικίλες και εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, όπως γράφει το βουλγαρικό ‘Μπλιτζ’.

Η βουλγαρική ραδιοτηλεόραση  είχε αφιέρωμα ασμάτων με μουσικές  του περασμένου αιώνα από στρατιωτικές μουσικές ομάδες, μάλιστα, έπαιξαν και γνωστές ελληνικές μουσικές που καταχειροκροτήθηκαν  από το κοινό.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr