Ιρακινός πρέσβης στην Αθήνα: Στόχος της Ελλάδας η καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους




Σεπτέμβριος 30, 2014.

Ο Μπουρχάν Τζάφ,  Ιρακινός πρέσβης  στην Ελλάδα, μιλάει για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή συμμαχία κατά του ισλαμικού κράτους-ΙΚ.


Η απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έγινε, όπως ανέφερε ο Τζάφ, λίγο μετά το σχηματισμό της συμμαχίας ενάντια του ‘ΙΚ’. Είπε ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και όπως όλες οι πολιτισμένες κοινωνίες είναι εναντίον του ισλαμικού κράτους.


Σε συνέντευξή του ο Τζαφ σε κουρδική εφημερίδα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει του Χριστιανούς από την αυγή του Χριστιανισμού και τώρα είναι η κύρια θρησκεία στην Ελλάδα. Είπε ότι η χώρα έχει εκφράσει τη θλίψη της προς όλες τις εθνότητες και τους πιστούς άλλων θρησκειών που έχουν υποστεί κακομεταχείριση στα χέρια των τρομοκρατών του ΙΚ, στο Ιράκ.

Όταν ρωτήθηκε για κάποια ενίσχυση, ο Τσαφ είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας είναι έτοιμο να στείλει Καλάσνικοφ στο Κουρδιστάν.

«Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα,  η ενίσχυση – βοήθεια, παρέχεται σε δύο επίπεδα, πρώτον σε στρατιωτικό και δεύτερο σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

«Λόγω του Ιράκ και την τρέχουσα κατάσταση της Συρίας, περισσότερα από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Ελλάδα και θέλουν να  εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Η ακτοφυλακή της Ελλάδας έχει συλλάβει 17.000 πρόσφυγες που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και οι μισοί από αυτούς είναι Σύριοι».

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν υποστηρικτές του ΙΚ στην Ελλάδα, ο Τζαφ είπε ότι ενώ παρουσιάζονται εξτρεμιστές οπουδήποτε στο κόσμο, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να φιλοξενούνται κύτταρα του ΙΚ. Η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Υπάρχουν πληροφορίες για ορισμένα τζαμιά στην Ελλάδα που ενθαρρύνουν τους πιστούς να ενταχθούν στο ΙΚ για τζιχάντ. Αν αυτό είναι αλήθεια, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος επιστροφής τους, στην Ελλάδα, καθώς απέχει μόλις ένα βήμα από τη Μέση Ανατολή και ένα βήμα από την Ευρώπη. Είναι μια στρατηγική χώρα για τη μεταφορά των μαχητών του ΙΚ από και προς τη Μέση Ανατολή».

Ερωτηθείς εάν η αντιπολίτευση στην Ελλάδα υποστηρίζει την κυβέρνηση στην πολιτική της έναντι του Ισλαμικού Κράτους, είπε ότι  υπάρχουν λίγες οι συγκρούσεις που παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα βάλει κατά των αποφάσεων να βοηθηθούν στρατιωτικά οι Κούρδοι, με την ανησυχία για ένα περιφερειακό πόλεμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς) είναι ανήσυχος με την Ελλάδα που βοηθά στρατιωτικά το Κουρδιστάν, αλλά αυτό εμπίπτει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας και θα πρέπει  να βοηθηθούν οι Κούρδοι στη Συρία και στο Κουρδιστάν.

Ο Τζαφ μίλησε για την επίδραση στη σχέση της Ελλάδας  με την Τουρκία σε αυτή τη σύγκρουση. Είπε ότι η Ελλάδα ενώθηκε με τη συμμαχία με στόχο τη διατήρηση των εθνικών συμφερόντων της,  στο πλαίσιο μιας περιφερειακής αρμονίας.

«Η Ελλάδα έχει ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία, οικονομικά και πολιτικά,  και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι  η θέση της Τουρκίας εναντίον του ΙΚ, μετά την απελευθέρωση των 49 Τούρκων ομήρων», είπε ο Τζαφ και πρόσθεσε:

«Όλες οι χώρες της συμμαχίας έχουν ένα κοινό στόχο, την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους».
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr