Τουρκία: Σχεδιασμός για ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με Ιράκ και Συρία




Σεπτέμβριος 16, 2014.

Ο τουρκικός στρατός έχει καταρτίσει σχέδια για μια πιθανή «ουδέτερη ζώνη» στα νότια σύνορα της χώρας, όπου αντιμετωπίζεται η απειλή από τους μαχητές του ‘Ισλαμικού Κράτους’, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα,  σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση  και θα αποφασίσει κατά πόσο μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη, είπε ο Ερντογάν στους  δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε από την επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ.

Αξιωματούχος της προεδρίας επιβεβαίωσε ότι ο Ερντογάν είχε κάνει τις δηλώσεις αυτές, αλλά δεν διευκρίνισε σε ποια ακριβώς σύνορα θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μια ουδέτερη ζώνη.

Η Τουρκία, ως μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει έναν πρωταρχικό ρόλο σε μια στρατιωτική συμμαχία που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να οργανώσουν για την καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.

Ωστόσο, η Άγκυρα πιέζεται να ανακόψει τη ροή των ξένων τζιχαντιστών που διασχίζουν το έδαφός της για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και να σταματήσει το όφελος που έχουν οι τρομοκράτες από την πώληση λαθραίου πετρελαίου στους Τούρκους λαθρέμπορους.

Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκαν εκπρόσωποι δέκα αραβικών κρατών στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συζητήσουν για το ζήτημα της τρομοκρατίας.  Η Τουρκία δεν υπέγραψε το τελικό ανακοινωθέν από τη συνάντηση αυτή, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr