«Ο διάλογος Πρίστινας- Βελιγραδίου, είναι καλό μοντέλο για Σκόπια – Αθήνα»




Ιανουάριος 22, 2015.

«Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση όλων των χωρών της περιοχής είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς και η αμοιβαία συνεργασία, όπως και  η προώθηση κοινών έργων είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση  των στόχων, για ένταξη στην ΕΕ, αξιολόγησαν οι 


υπουργοί Εξωτερικών του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM και του Κοσσυφοπεδίου, Νίκολα Ποπόσκι και Χασίμ Θάτσι, μετά τη σημερινή συνάντησή τους στα Σκόπια.
Οι δύο πλευρές θα υπογράψουν συμφωνίες για την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων και της συνεργασίας των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Ο Ποπόσκι  ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα συνεδριάσουν από κοινού οι δύο κυβερνήσεις και οι πολίτες των δύο πλευρών θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης  μόνο με τις ταυτότητες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, ο Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει δεσμευθεί για μια σταθερή και ειρηνική περιοχή,  με σαφή ευρωπαϊκή προοπτική.

«Ο σκοπός της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι κοινός με τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Σκόπια προς την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση.

Υποστηρίζουμε την εξεύρεση λύσης στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα. Ένα καλό μοντέλο που θα μπορούσε να βοηθήσει στις προσπάθειες αυτές είναι αυτό της Πρίστινα και του Βελιγραδίου, προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να αφήσετε τις διαφορές του παρελθόντος και να κοιτάξετε προς το κοινό μέλλον», είπε ο Θάτσι.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζει την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, η οποία, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας και της ειρήνης, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Βέτσερ’.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr