Ιταλός πρέσβης στα Σκόπια: Έχουμε πληροφορίες για υποκλοπές αλλά όχι αποδείξεις




Φεβρουάριος 27, 2015.

Σκόπια.

Ο Ιταλός πρέσβης στη FYROM, Ernesto Masimo Beleli, επιβεβαίωσε σήμερα στο «Radio Slobodna Evropa» ότι ο αρχηγός  του πλέον ισχυρού αντιπολιτευτικού κόμματος  της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της FYROM (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι στόχος των υποκλοπών σε αυτή τη χώρα ήταν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες.  


 Αυτό το θέμα το συζήτησε με τους ομολόγους του  από χώρες της ΕΕ στα Σκόπια και όλοι εξέφρασαν την ανησυχία του, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει καμία απόδειξη.

«Λοιπόν, μιλήσαμε για την πιθανότητα, αλλά, φυσικά, δεν έχουμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, διότι δεν λάβαμε. Όταν γνώρισα, πρόσφατα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μου είπε ότι αξιοποιούνται (παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους) αρκετών πρεσβευτών που είναι διαπιστευμένοι  και αρκετοί από εκείνους που έχουν, ήδη,  εγκαταλείψει τη χώρα.

Αυτό μας ανησυχεί, διότι η Σύμβαση  της Βιέννης, λέει ότι οι διπλωμάτες δεν πρέπει να υποκλέπτονται και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε και με δικαστική εντολή», είπε ο Beleli.

Δήλωσε ότι το τηλέφωνο είναι «εργαλείο για την εργασία» και ότι ενδεχομένως στέλνουν με τις επικοινωνίες τους μηνύματα στις χώρες τους, «αυτό σημαίνει ότι οι δικαστές δεν μπορούν να παραγγείλουν υποκλοπές σε πρεσβείες».

Ο Ιταλός διπλωμάτης τόνισε ότι, εάν οι πληροφορίες είναι σωστές, τότε, αποτελεί παραβίαση των διεθνών δικαιωμάτων των διπλωματών.

«Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο, στους  εκπροσώπους των ξένων χωρών χορηγείται απαλλαγή και εγγύηση στη δυνατότητά τους να είναι ελεύθεροι να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους, και αν αποδειχθεί ότι οι συνομιλίες καταγράφονται με κοριούς, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε διπλωματική διαμάχη», δήλωσε με την ευκαιρία αυτή ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου, Bekim Kadriu, όπως σημειώνει το σερβικό πρακτορείο Tanjug.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr