Τουρκία: Οι Κούρδοι πρόσφυγες επιστρέφουν στη Συρία




Φεβρουάριος 26, 2015.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη Κομπάνι, κεντρική πόλη στην αυτόνομη περιοχή της Συρίας, επισρέφουν σταδιακά στην πατρίδα τους.


Σύμφωνα με τις τελωνειακές πηγές περίπου 1000 Κούρδοι ανά ημέρα διέρχονται τα τουρκοσυριακά σύνορα με κατεύθυνση την Κομπάνι.

Σημειώνεται ότι από την πόλη Κομπάνι μέσα σε πέντε μήνες που κράτησε επιμονή των τζιχαντιστών για την κατάληψή της, οι περίπου 200 χιλιάδες κάτοικοι της πόλης εγκατέλειψαν τις οικίες τους και κατέφυγαν σε περιοχές της νότιας Τουρκίας.

Μέχρι σήμερα, οι κουρδικές δυνάμεις Αυτοάμυνας- YPG, έχουν κατορθώσει όχι μόνο να απελευθερώσουν  την πόλη Κομπάνι, αλλά και περίπου 200 χωριά που βρίσκονται στην επαρχία αυτή τη βόρειας Συρίας.

Η επιστροφή των προσφύγων άρχισε δειλά από τις αρχές της εβδομάδας και μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι περίπου έξι χιλιάδες Κούρδοι έχουν επιστρέψει στην περιοχή τους, ενώ αναμένεται αύξηση της επιστροφής των προσφύγων κατά το προσεχές διάστημα.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr