Κύπρος: Έλληνες και Τούρκοι θα ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες






Απρίλιος 28, 2015.

Οι Έλληνες στην Κύπρο παρουσίασαν την Τρίτη μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης για όλο το διχοτομημένο νησί και ανακοινώθηκε ότι το Σάββατο, έπειτα από μήνες, θα συνεδριάσουν οι δύο πλευρές, μετά την ανάδειξη στις εκλογές της 26ης Απριλίου,  ως προέδρου των τουρκοκυπρίων του Μουσταφά Ακιντζί, γράφει η Bugün.


Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακολουθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την ιδιότητά του, ως επικεφαλής των ελληνοκυπρίων, δήλωσε την Τρίτη ότι προσφέρει «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στους τουρκοκύπριους για την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων.

«Είναι ισχυρή πεποίθησή μου, ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης που θα βοηθήσει τις (ειρηνευτικές) διαπραγματεύσεις», είπε σε δήλωσή του.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης περιλαμβάνουν την παράδοση λεπτομερών χαρτών για τις θέσεις 28 ναρκοθετημένων περιοχών από την ελληνοκυπριακό στρατό πριν από τον πόλεμο του 1974, που τώρα εμπίπτουν στον έλεγχο των τουρκοκυπρίων.

Θα παραχωρήσει, επίσης, τη διαχείριση των τουρκοκυπριακων τόπων λατρείας, που βρίσκονται τώρα στη νότια Κύπρο, σε τουρκοκυπριακό ίδρυμα (ΕΒΚΑΦ).

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, θα ορκισθεί την Παρασκευή 30 Απριλίου.

Η εκλογή του ενόχλησε την Άγκυρα, αφού ως πρώτο λόγο ο νεοεκλεγείς ανέφερε ότι θα έχει ‘αποστάσεις’ από την Τουρκία, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr