Καταργήθηκε η βίζα μεταξύ κατεχόμενης και ελεύθερης Κύπρου




Μάιος 16, 2015.

Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου της 16ης Μαΐου η τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κατεχόμενη Κύπρο, θα άρει την υποχρέωση θεώρησης στα σημεία διέλευσης με την Ελεύθερη Κύπρο. 


«Δεν θα απαιτείται, πλέον, η θεώρηση εγγράφων των ταξιδιωτών μεταξύ του βορείου και του νοτίου τμήματος της Κύπρου», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μόνο που θα χρειάζεται στους ταξιδιώτες θα είναι η παρουσίαση της προσωπικής ταυτότητας του ατόμου και αυτή θα αρκεί για τη διέλευση του από τα σημεία που ελέγχονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο τουρκοκύπριος πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν την Παρασκευή για να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις  με την παρουσία  του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, Espen Barth Eide. Το νέοι μέτρο αποφασίσθηκε ως μια πρακτική που στοχεύει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα σύνορα μεταξύ της Κατεχόμενης Κύπρου και του ελεύθερου νησιού είχαν ανοίξει στις 23 Απριλίου του 2003, μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Το  τούρκικο δημοσίευμα που παρουσιάζει  την είδηση, αναφέρει τις δύο κοινότητες , την τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή ως «ξεχωριστά κράτη», μια επιμονή της πολιτικής της Άγκυρας, για την Κύπρο με την ύπαρξη «δύο κρατών στο νησί», που επιτείνει τη διαφορά στην  Κύπρο.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr