Σκόπια: Βίαιες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες







Αντικυβερνητικές ταραχές στα Σκόπια


Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Μάιος 5, 2015.

Η σημερινή διαμαρτυρία, μπροστά από το κυβερνητικό κτήριο των Σκοπίων, όπου συγκεντρώθηκαν δυσαρεστημένοι πολίτες, από την απόπειρα της κυβέρνησης να συγκαλύψει τη στυγερή δολοφονία του Μάρτιν Νεσκόσφσκι – του νεαρού που σκοτώθηκε το 2011 από σωματοφύλακα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, μετατράπηκε σε βίαιη αντιπαράθεση.



Αρκετές χιλιάδες πολίτες της πρωτεύουσας της FYROM, εισέβαλαν στην περίμετρο του κυβερνητικού κτηρίου, αργά το απόγευμα τοπική ώρα.


Σύμφωνα με αναφορές, ένας διοικητής της αστυνομίας συμμετείχε εθελοντικά στη διαδήλωση, σηκώνοντας  τα οδοφράγματα γύρω από το κτήριο (που τοποθετήθηκαν εκεί σε μόνιμη βάση για τα επόμενα χρόνια).


Αν και κάποιες ζημιές  προκλήθηκαν στο κτήριο, η διαδήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ειρηνική, μέχρι που μια συντριπτική αστυνομική δύναμη κατά των διαδηλωτών (ΜΑΤ)  παρενέβη, αργότερα το βράδυ.


Η παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα τη βία, μετά την πρώτη προσπάθεια από διαδηλώτριες, να κάνουν μια ανθρώπινη ασπίδα για να προστατεύσουν κυρίως τους νέους διαδηλωτές.



Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους τις χτύπησαν άσχημα. Η αστυνομία κατάφερε να σπάσει τη μαζική διαμαρτυρία των πολιτών σε μικρότερες ομάδες, οι οποίοι, από αργά το απόγευμα, συγκεντρώνονταν σε διάφορους θύλακες της αστικής περιοχής, γύρω από το κυβερνητικό κτήριο.


Οι διαμαρτυρίες ήρθαν ως αποτέλεσμα της συνέντευξης  του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), όπου παρουσιάστηκαν ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες, στις οποίες έγινε φανερό ότι οι πολιτικοί (κυρίως η υπουργός Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα) διοργάνωσαν συγκάλυψη της βάναυσης δολοφονίας του Μάρτιν Νεσκόφσκι που έγινε στη γιορτή που διοργάνωσε το κόμμα  του Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE,  με μεγάλη αδιαφορία και αστειολογώντας, όπως αποκάλυψαν οι συνομιλίες τους.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr