Τουρκία: «Συλλαμβάνεται κάθε δικαστής που αποφασίζει αντίθετα από την κυβέρνηση»




Μάιος 2, 2015.
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ( CHP), Μαχμούτ Τανάλ, δήλωσε ότι η σύλληψη την Παρασκευή δικαστών, ήταν μια προσπάθεια εκφοβισμού του δικαστικού συστήματος και ότι τώρα περνάει το μήνυμα ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς, που δεν ακολουθούν τις επιθυμίες της κυβέρνησης,  θα συλλαμβάνονται.


Η υπόθεση ξεκίνησε με τη σύλληψη  των δικαστών Μετίν Οζτσελίκ και Μουσταφά  Μπάσερ, οι οποίοι αποφάσισαν την απελευθέρωση κρατουμένων για τους οποίους δεν υπήρχαν  στοιχεία που να θεμελιώνουν τις κατηγορίες που τους απευθύνθηκαν.

Το βράδυ του Σαββάτου το 32ο πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης αποφάνθηκε για την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων και δεκάδων αστυνομικών που είχαν συλληφθεί με εξαιρετικά αμφιλεγόμενες χρεώσεις.

Ωστόσο, κανείς δεν απελευθερώθηκε παρά τη δικαστική απόφαση, αφού το υπουργείο πρόβαλε μια σειρά εμπόδια για την απελευθέρωσή τους.

Μάλιστα, οι δύο δικαστές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για την απόφασή του και διατάχθηκε η σύλληψή τους, μια κίνηση που προτάθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο βουλευτής  Μαχμούτ Τανάλ θα επισημάνει ότι «η απόφαση αυτή είναι μια προσπάθεια για να εκφοβίσουν το σύνολο της δικαστικής εξουσίας και πρόσθεσε ότι καταδικάζεται κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των δικαστών και των εισαγγελέων να μην εκδίδουν αποφάσεις που δεν είναι αρεστές στην κυβέρνηση».

Πρόσθεσε, ότι και ο ίδιος ως δικηγόρος «επί 30 χρόνια που ασκώ τη δικηγορία ποτέ δεν άκουσα για περίπτωση συλλήψεων των δικαστών».


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr