Η απολυταρχία του Νίκολα Γκρούεφσκι όπως παρουσιάζεται στο Δυτικό Τύπο





Ο Μικρός Δικτάτορ.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι στην πΓΔΜ εγκαθίδρυσε μια αυταρχική δημοκρατία. Τον βοηθά σε αυτό, η ελληνική πολιτική του αποκλεισμού, γράφει η «Neue Zürcher Zeitung»


Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Μάιος 25, 2015.



Η ελβετική γερμανόφωνη εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» δημοσίευσε ένα μακροσκελές άρθρο, το οποίο συνόψισε μερικώς η  «Deutsche Welle», σε άρθρο με τίτλο «Εξέγερση εναντίον μιας οικογένειας διψασμένης για εξουσία», που αναφέρονταν στη φύση της απολυταρχίας του Νίκολα Γκρούεφσκι, πρωθυπουργού της FYROM:


 φωτό από την «Deutsche Welle»

«Ο Γκρούεφσκι δημιούργησε ένα μεγάλο, μεγαλειώδες αυταρχικό σύστημα, κατάλληλο για τους σκοπούς του», γράφει η «Deutsche Welle», «έκοψε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης,  έχει επιρροή στο δικαστικό σώμα. Το  ολοένα και πιο ογκώδες σύστημα της κρατικής διοίκησης λειτουργεί σήμερα ως ένα πελατειακό σύστημα, το οποίο του τροφοδοτεί πιστούς οπαδούς.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανούνται για το κέντρο της πόλης των Σκοπίων, προκειμένου να το μετατρέψει σε ένα εθνικιστικό πάρκο μέσα από τα μνημεία και τις προσκολλημένες προσόψεις των κτηρίων».

Ο Γκρούεφσκι είναι ένας προσεκτικός άνθρωπος.  Εμπιστεύεται μόνο λίγους. Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, περιβάλλεται από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων τους οποίους εμπιστεύεται, ορισμένοι αποκαλούν (αυτόν τον κύκλο) «οικογένεια»…

Ο  Σάσο Μιγιάλκοφ [ πρώην επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας- UBK] έπρεπε να παραιτηθεί πριν από δύο εβδομάδες, μετά τη δράση της αστυνομίας, στην οποία, οκτώ αξιωματικοί της Αστυνομίας σκοτώθηκαν και πολλές δομές καταστράφηκαν.

Η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόβσκα, η οποία ανήκει, επίσης στον εσωτερικό κύκλο γύρω από τον Γκρούεφσκι, έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση της.

Αλλά, λίγες ημέρες, μόνο, αργότερα, ήταν η προεξάρχουσα, από την πλευρά του πρωθυπουργού, στη συνάντηση των υποστηρικτών της κυβέρνησης.

Και όταν ο Γκρούεφσκι, ύστερα από πρόσκληση των ευρωβουλευτών πήγε στο Στρασβούργο, στις διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης [Ζόραν Ζάεφ], τον συνόδευε ο Σάσο Μιγιάλκοφ.

Επισήμως, τον συνόδευε ως μέλος του VMRO, αλλά στην πραγματικότητα ως πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού».

--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr