Η Σερβία ‘ταλαντεύεται’ μεταξύ Ανατολής και Δύσης










Σεπτέμβριος 4, 2015.



Η συμμετοχή της Σερβίας στην στρατιωτική άσκηση «Σλαβική Αδελφότητα 2015» προκάλεσε αντιδράσεις στην  Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν διαμαρτύρεται για τη συμμετοχή της Σερβίας σε στρατιωτική άσκηση με τη Ρωσία.

 Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο τονίζεται: 

«Έχουμε συμφωνήσει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας (με ΕΕ). Στα διευθυντικά γραφεία του ΝΑΤΟ δεν έχουμε ακούσει ούτε μία λέξη για τις στρατιωτικές ασκήσεις μας με τη Ρωσία. Ποιοι είναι αυτοί που αντιδρούν στις αποφάσεις μας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι στρατιωτικό μπλοκ και καλό θα ήταν να κάνει  τη δουλειά της», φέρεται να είπε ο Ντάτσιτς.

Εξάλλου,  στο πλαίσιο μια ανεξάρτητης πολιτικής, ο  πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, από το Πεκίνο, όπου παρακολούθησε τη μεγάλη παρέλαση για την επέτειο των 70 ετών  της Νίκης κατά του Φασισμού,  δήλωσε ότι η Σερβία θα μπορούσε να γίνει ο μεσολαβητής της Κίνας στην Ευρώπη και ότι η Σερβία ετοιμάζει σχέδια για τη σύνοδο κορυφής στην Κίνα στην οποία θα συμμετέχουν 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η Σερβία, σχολιάζει ο συντάκτης, δεν φαίνεται να επείγεται για την εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής της με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλωστε, γνώστες των εξελίξεων στην περιοχή θεωρούν ότι είναι προφανές ότι η ατζέντα του πρωθυπουργού και του προέδρου της Σερβίας δεν ακολουθούν την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ίβιτσα Ντάτσιτς « Η Σερβία έχει κάνει στρατιωτικές ασκήσεις με πολλές χώρες. Θα δείτε ότι οι ασκήσεις με τη Ρωσία είναι πολύ λίγες σε σύγκριση με άλλες χώρες ή συνασπισμούς. Γνωρίζετε ότι έχουμε υπογράψει μια συμφωνία με το ΝΑΤΟ την ‘IPAP’-Σχέδιο  Δράσης και Σύμπραξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ».


Gazeta Tema
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ