Η Σουηδία ζητά έρευνα για τους θανάτους των Παλαιστινίων από το Ισραήλ




Ιανουάριος 12, 2016.

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρομ (Margot Wallström) έκανε έκκληση την Τρίτη για έρευνα σε ‘βάθος’ για τις δολοφονίες των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό κατά τους τελευταίους μήνες, όπως σημειώνει η αιγυπτιακή ‘Αχράμ’.
 

Η Βάλστρομ απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν στο Κοινοβούλιο από μέλος της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη διαμάχη που προκλήθηκε τον περασμένο μήνα από δηλώσεις της για «εξωδικαστικές εκτελέσεις» του Ισραήλ.


Στη συνέχεια είχε αναφέρει ότι περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε δύο μήνες.

«Είναι σημαντικό να διεξαχθεί ενδελεχής και αξιόπιστη έρευνα σχετικά με τους θανάτους αυτούς, ο σκοπός είναι η εξασφάλιση της σαφήνειας και η διερεύνηση για ενδεχόμενη λογοδοσία», είπε η Σουηδή υπουργός.


Οργισμένη απάντηση του Ισραήλ


Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις της Βαλστρομ:
 
«Ανεύθυνες και παραληρητικές οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας που στηρίζουν την τρομοκρατία και ενθαρρύνουν τη βία», ειπώθηκε από την εβραϊκή πλευρά.


 Οι σχέσεις μεταξύ της Σουηδίας και του Ισραήλ επιδεινώθηκαν, όταν η Στοκχόλμη αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος, λίγο μετά που το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Βάλστρομ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το 2014.


Μια ημέρα μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι από την τρομοκρατική οργάνωση του Ντάες, η Βάλστρομ δήλωσε ότι «η εδώ και δεκαετίες η σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών είναι  ένας πρόσθετος παράγοντας που ανέδειξε το ριζοσπαστικό Ισλάμ».

Προκαλώντας πάλι τις αντιδράσεις του Ισραήλ.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ