Ο Ολάντ παραδέχθηκε την ευθύνη της Γαλλίας στις συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών στην Πολυνησία




Δημοσίευμα της ‘Le Monde’ : Στη γαλλική Πολυνησία, ο Ολάντ θέλει να ‘γυρίσει σελίδα’ στις πυρηνικές δοκιμές

Φεβρουάριος 23, 2016.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε την ευθύνη της Γαλλίας για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από την ίδια στην Πολυνησία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde’.



«Είναι γνωστό ότι είχαμε πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές, αλλά τώρα θέλω να παραδεχθώ επίσημα τα αποτελέσματα. Οφείλω να ομολογήσω ότι οι πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το 1960 έως το 1996, είχαν αντίκτυπο στο περιβάλλον και παρουσιάστηκαν υγειονομικές συνέπειες», δήλωσε ο Ολάντ στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών στη Γαλλική Πολυνησία, στην πρωτεύουσα του διαμερίσματος της Παπέετε, στο νησί της Ταϊτής.


Ανακοίνωσε την εντατικοποίηση της διαδικασίαςσς της εξέτασης των αιτημάτων των κατοίκων της περιοχής για την αποζημίωση των ζημιών, από τις οποίες οι πιο εμφανείς είναι στους κατοίκους  αφού παρουσιάζεται πληθώρα περιπτώσεων καρκίνου.

Η ομιλία του Ολάντ διακόπηκε αρκετές φορές από χειροκροτήματα και επευφημίες από τους ιθαγενείς κατοίκους.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ