Δημοσκόπηση: Οι Σκοπιανοί έχουν την πλέον αρνητική άποψη για την Ελλάδα


Με πράσινο χρώμα είναι η θετική αξιολόγηση και με κόκκινο η αρνητική. Η Ελλάδα είναι η πιο αντιπαθητική χώρα με ποσοστό 69,7%


Ιούνιος 21, 2016.

Σκόπια.
 
Οι πολίτες του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων έχουν την πιο θετική άποψη για την Τουρκία και τη Γερμανία και την πιο αρνητική για την Ελλάδα και το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών,  που διεξήχθη τηλεφωνικά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του τρέχοντος έτους με ερωτήσεις σε δείγμα 1101 ενηλίκων.




Οι Σκοπιανοί έχουν την πλέον θετική άποψη για τη Γερμανία σε ποσοστό 85 τοις εκατό των ερωτηθέντων και ακολουθεί η Τουρκία με 76,4 τοις εκατό, η Σερβία στην τρίτη θέση με 69,2 τοις εκατό και ακολουθούν Ρωσία και ΗΠΑ με ποσοστά 64,9 και 62,9 τοις εκατό αντίστοιχα.



Η πιο αρνητική άποψη των Σκοπιανών είναι για την Ελλάδα σε ποσοστό 69,7 τοις εκατό των απαντήσεων και ακολουθεί το Κοσσυφοπέδιο με 64,9 τοις εκατό, και μετά η Αλβανία με 50,2 τοις εκατό.



Σε ερώτηση εάν αύριο γινόταν δημοψήφισμα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέρ θα ψήφιζε το 66,9 τοις εκατό  των ερωτηθέντων και κατά το 24,8, ενώ ένα ποσοστό 8,3 % δεν απάντησε.
Για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε ένα δημοψήφισμα, το 70,7 τοις εκατό των ερωτηθέντων θα ψήφιζε «ναι» και 21,4 τοις εκατό θα ψήφιζε «όχι».



Επίσης, το 64,8  τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν θα αποδεχόταν αλλαγή του συνταγματικού ονόματος για διεθνή χρήση προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ ένα ποσοστό 28,3 τοις εκατό θα το δεχότανε.



Εάν ένα πολιτικό κόμμα έκανε συμβιβασμό με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, το 35,2 τοις εκατό πιστεύει ότι αυτό δεν θα επηρέαζε τη στάση τους προς το κόμμα,  το 17,8 τοις εκατό πιστεύει ότι θα είχε όφελος, ενώ το 33,2 τοις εκατό βλέπει ότι θα το επηρέαζε αρνητικά.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr