Η Τουρκία μετέτρεψε το μουσείο «Αγία Σοφία» σε τζαμί




Ιούλιος 3, 2016.

Σόφια.

Για πρώτη φορά μετά απο πάνω από  80 χρόνια, στις 2 Ιουλίου 2016, στο ναό – μουσείο «Αγία Σοφία» στην Κωνσταντινούπολη τελέσθηκε μουσουλμανική πρωϊνή προσευχή, σύμφωνα με βουλγαρικό δημοσίευμα που αναφέρεται στο πρακτορείο Anadolu.




Η «Αγία Σοφία»,  που λειτούργησε πρώτη φορά  το 360, ως Καθεδρικός Ναός του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως καταστράφηκε δύο φορές σε εξεγέρσεις και αναδομήθηκε το 532-537, από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον Α΄ .



Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, μετατράπηκε σε τζαμί, αλλά μετά την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας η κοσμική κυβέρνηση της Τουρκίας  κήρυξε το κτήριο ως μουσείο το 1934. Ήταν μια προσωπική επιλογή του Κεμάλ Ατατούρκ.



Το 2012 φούντωσε η συζήτηση για το μετασχηματισμό του μουσείου της «Αγίας Σοφίας» σε μουσουλμανικό τέμενος και την επόμενη  χρονιά βουλευτής από το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης υπέβαλε νομοσχέδιο για την κατάργηση του διατάγματος της μετατροπής του σε μουσείο.



Στη συνέχεια ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπουλέντ Αρίντς, του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπενθύμισε ότι άλλες δύο εκκλησίες των βυζαντινών χρόνων που υπάρχουν στην Τραπεζούντα και στη Νίκαια (οι Τούρκοι τη λένε Ιζνίκ) λειτουργούν, ήδη, ως τζαμιά.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr