Οι περισσότεροι Μολδαβοί – εναντίον της ενοποίησης με τη Ρουμανία




Αύγουστος 12, 2016.

 Κισινάου- Μολδαβία.
 
Οι περισσότεροι Μολδαβοί αντιτάσσονται στην ενοποίηση της χώρας τους με τη Ρουμανία. Αυτό δείχνει μια δημοσκόπηση από το πρακτορείο «Infotag», το οποίο δημοσίευσε  τα στοιχεία  την Παρασκευή στο Κισινάου.




Η δημοσκόπηση διεξήχθη τον Ιούλιο από την «Magenta consulting» με τη βοήθεια του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.500 ερωτηθέντες και η ακρίβεια των στοιχείων εμπίπτει σε ποσοστό +/- 2%.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 47 τοις εκατό των πολιτών της Μολδαβίας είναι κατηγορηματικά κατά της ενοποίησης με τη Ρουμανία,  20% δεν τάσσονται κατά αυτής της ιδέας. Μόνο το 13 τοις εκατό των ερωτηθέντων τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της ένωσης με τη Ρουμανία, ενώ άλλο ένα ποσοστό 15% θα υποστήριξε μια τέτοια πρόταση και δεν θα αντιτάσσονταν. Οι αδιάφοροι ανέρχονται στο 4% και ένα τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν απάντησαν στην ερώτηση.



Ερωτηθέντες σε πιθανό χρονοδιάγραμμα ενοποίησης της Μολδαβίας με τη Ρουμανία, το 43%  δήλωσε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, το 11% ανέφερε σε πέντε χρόνια, το 14%  στα δέκα χρόνια και το 12 έως το 20,6 τοις εκατό πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατόν να γίνει στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το 14% αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση.



Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 45% πιστεύει ότι η ενοποίηση της Μολδαβίας με τη  Ρουμανία μπορεί να αποτραπεί από  τους πολίτες της Μολδαβίας, το 30%  από τα πολιτικά κόμματα της Μολδαβία και 14% από τη Ρωσία.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr