Ρητορική Γκρούεφσκι- Αντιδράσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και VMRO-DPMNE




«Το VMRO-DPMNE κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει πώς απειλούνται οι πρεσβευτές»

Δεκέμβριος 22, 2016. 22:52


Το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι - VMRO-DPMNE, σε σημερινή δήλωσή του ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διευκρινίσει ποιος και πώς απείλησε τους επικεφαλής των 



διπλωματικών αντιπροσωπειών στα Σκόπια και να δώσει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα…



«Το VMRO-DPMNE καταδικάζει την ομιλία μίσους και εκκλήσεις σε βία, και αυτό πρέπει να κάνουν όλοι οι άλλοι πολιτικοί παράγοντες στη χώρα. Μοιραζόμαστε τις δημοκρατικές αξίες και περιμένουμε διευκρινίσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς που ακούγονται, ώστε τα αρμόδια όργανα να εμποδίσουν αποτελεσματικά τέτοιες περιπτώσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του VMRO-DPMNE.



Η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, δήλωσε ότι η Επιτροπή καταδικάζει έντονα κάθε απειλητική ρητορική και κυρίως σε αυτήν που απευθύνεται στους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στα Σκόπια.



Σύμφωνα με την Κοτσιγιάντσιτς η ρητορική αυτή οδηγεί μακριά από την ευρω-ατλαντική πορεία την οποία οι πολίτες της χώρας αξίζουν.



Τοπροηγούμενο Σάββατο, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, μπροστά από  τα γραφεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής διάβασε ‘μανιφέστο’ του κόμματός του στο οποίο αναφέρονταν ότι «ορισμένοι πρέσβεις άρχισαν να παρεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική της χώρας και πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε ακόμη ότι το  το VMRO-DPMNE θα συμμετέχει σε συνεδριάσεις και διαπραγματεύσεις που αφορούν πρέσβεις και άλλους ξένους αξιωματούχους που λαμβάνουν αποφάσεις βάσει των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού.



--

 Σημείωση Βαλκανικού Περισκόπιου: 


 Επειδή μεγάλος σάλος δημιουργήθηκε με τις έξωθεν παραμβάσεις, στο νότιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, παραθέτουμε : 


Το επίμαχο κομμάτι από την ομιλία του Νίκολα Γκρούεφσκι:



«Το VMRO-DPMNE, δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάμειξη πρεσβευτών στα ενδο-πολιτικά θέματα της χώρας και θα προσπαθήσει να παραμείνουν  μέσα στις αντίστοιχες εντολές και εξουσίες (που έλαβαν) ως διπλωμάτες. 


Το VMRO-DPMNE, εγκαταλείπει τη μορφή των συναντήσεων και διαπραγματεύσεων με τα άλλα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν πρέσβεις, ξένοι διαμεσολαβητές ή εκπρόσωποι άλλων χωρών, οι οποίοι (θέλουν) να διαπραγματευθούν ή να λάβουν αποφάσεις για τις οποίες κάθε κράτος αποφασίζει με τους εκλεγμένους από το λαό εκπροσώπους  του», είπε ο Γκρούεφσκι στην ανάγνωση του ‘κομματικού μανιφέστου’.


Ο Νίκολα Γκρούεφσκι δεν  ανάφερε ούτε για ξένα κέντρα, ούτε για δήθεν 'δημοκρατικές αλλαγές' που ‘προωθούνται’.



Το επίμαχο κομμάτι από την ομιλία του Νίκολα Γκρούεφσκι στην κυριλλική των Σκοπίων:



«ВМРО-ДПМНЕ нема да дозволи понатамошно мешање на амбасадори во внатрешно- политичките прашања на земјата и бараме да останат во рамките на на своите мандати и овластувања како дипломати.
ВМРО-ДПМНЕ го напушта форматот на состаноци и преговори со други политички партии во кои учествуваат амбасадори, странски посредници или преставници на други земји, а на кои се преговара или носат одлуки за кои во секоја држава одлучуваат претставниците избрани од народот»



Σχετικό βίντεο παρατίθεται: εδώ


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr