Αλβανία - Κόμμα Τσάμηδων: «Ειδική επιτροπή για την γενοκτονία από τους Έλληνες»




Ιανουάριος 14, 2017. 21:40

Τίρανα.

Το κόμμα της Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας –PDIU, κατέθεσε αίτημα στο αλβανικό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής για την τραγωδία των Τσάμηδων, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα ‘Σκιπ’-« gazeta-Shqip.com»




Η επιτροπή θα αναδείξει τα γεγονότα και τις συνθήκες της σφαγής που πραγματοποιήθηκε στους Αλβανοτσάμηδες κατά το 1944, όπως σημειώνεται.



Σε συνέντευξη Τύπου από την προεδρία της Συνέλευσης, η βουλευτής του PDIU, Μεσίλα Ντόντα είπε ότι η επιτροπή θα ρίξει φως στις  σφαγές που πραγματοποιήθηκαν  κατά των Αλβανών τσάμηδων το έτος ‘44 του περασμένου αιώνα.



«Η πρόταση του PDIU κατατέθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως σκοπό τη δημιουργία μιας ad hoc επιτροπής στο Κοινοβούλιο, να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά, τις συνθήκες και τις ευθύνες της αναγκαστικής έξωσης και της σφαγής των τσάμηδων Αλβανών στα 1944.
 Είναι μια στιγμή της ιστορίας μας, η οποία δεν έχει εντελώς διευκρινισθεί.
 Δεν είμαστε γνώστες (εξοικειωμένοι) του μεγέθους της τραγωδίας  και με τον τρόπο που έγινε. Το PDIU ζήτησε την αποκάλυψη αυτών των γεγονότων και των περιστάσεων».



Η ίδια τόνισε ότι και στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες επιτροπές με ιστορικό αντικείμενο, αλλά είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα στο Κοινοβούλιο.


Η πρωτοβουλία έρχεται ως απαίτηση από τους Τσάμηδες της Αλβανίας αλλά και όλων των Αλβανών. Μάλιστα, το αλβανικό κράτος δεν έχει διενεργήσει σχετική έρευνα ώστε να καταγραφεί το μέγεθος της τραγωδίας αλλά και τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτήν, είπε η Μεσίλα Ντόντα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr