Συνέντευξη Νίκολα Γκρούεφσκι για αλλαγή ονόματος και τον ρόλο του Σόρος στα Σκόπια




Ιανουάριος 20, 2017. 20:28


Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι και νυν επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, του VMRO-DPMNE, παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στην εφημερίδα ‘Express’ του Κοσσυφοπεδίου, την οποία παρουσιάζει στο σλαβικό κοινό, η εφημερίδα 'Dnevnik' των Σκοπίων.


Δύσκολο το πρόβλημα του ονόματος

Ο Γκρούεφσκι αναφέρεται εκτενώς στην πολιτική του καριέρα, τονίζοντας ότι εγκατέλειψε το επάγγελμα του τραπεζικού υπαλλήλου, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χώρα, στον τομέα της πολιτικής.


Στην ερώτηση «γιατί στους Αλβανούς της χώρας υπάρχει η πεποίθηση ότι είστε κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», απάντησε ότι αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη.


«Το 2008 είχαμε λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με την Κροατία και την Αλβανία, και ένα χρόνο μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ότι το κράτος μας είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Στις δύο αυτές περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα δεν επιτεύχθηκε λόγω του αποκλεισμού από την Ελλάδα  που ζητούσε να αλλάξουμε το όνομα της χώρας μας, τη γλώσσα -την ψευδομακεδονική (σλαβική)-, το όνομα του έθνους μας και την ονομασία του λαού μας.



Εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Μπορείτε να φαντασθείτε πως θα αντιδρούσαν οι πολίτες και οι πολιτικοί στη χώρα σας, εάν οι πολιτικοί αναγκάζονταν να υπογράψουν δήλωση ότι δεν είναι Αλβανοί και ότι η γλώσσα τους δεν είναι η αλβανική και συγχρόνως να αλλάξουν και την ονομασία της χώρας;  Όταν ο γείτονάς σας λέει ότι δεν είστε Αλβανοί και ψεύδεστε και σας εκβιάζει να δηλώσετε μια άλλη ονομασία και ταυτότητα, αλλιώς δεν σας επιτρέπει να προχωρήσετε με πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.



Ειδικά μάλιστα, όταν η πλειοψηφία του κράτους είναι ενάντια σε αυτήν την ιδέα και δεν θέλουν αυτό το ζήτημα να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων, τότε κατηγορούν την πλειοψηφία των πολιτών και τους πολιτικούς που βρίσκονται στην εξουσία, ως εθνικιστές και σοβινιστές. Όλα αυτά τα κάνουν για να ασκήσουν πίεση σε πολιτικούς  που δεν είναι τόσο ισχυροί ώστε να υπογράψουν αυτό που ζητάνε.



Είναι μια δύσκολη κατάσταση που δεν θέλω να συμβεί στον καθένα. Μια τρελή κατάσταση. Από τη μια πλευρά να σε προσβάλλουν και από την άλλη να έχεις τα δύο τρίτα του πληθυσμού που είναι εναντίον αυτών των αιτημάτων.



Το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος και η ιδεολογία του



Στη συνέχεια έρχεται ο Σόρος, που αρχίζει να ενεργοποιείται με τη δύναμη του και την πολιτική επιρροή,  μέσω του Ιδρύματος της Ανοικτής Κοινωνίας χρηματοδοτεί εβδομήντα (70) ΜΚΟ και δωροδοκώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προωθώντας την αντίληψη για εμένα ότι είναι σοβινιστής, εγκληματίας, διεφθαρμένος, φαύλος και ανίκανος.



Αυτά δεν τα κάνει μόνο στη χώρα μου,  τα ίδια κάνει και σε άλλες χώρες με αδύνατη οικονομία, όπως η δική μας. Δίνοντας ένα μικρό για αυτόν χρηματικό ποσό, σε εμάς φαντάζει μεγάλο και χρηματοδοτεί με αυτό διάφορα κοινωνικά σχήματα δημιουργώντας έναν στρατό διαδηλωτών που προσπαθούν να ρίξουν την κυβέρνηση, καταστρέφοντας στην ουσία τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.



Να επιστρέψω στην ερώτησή σας. Στόχος της Ψευδομακεδονίας είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ξεπερασθούν οι προκλήσεις που ανέφερα παραπάνω.




Γιατί γίνονται όλα αυτά με τον Σόρος στη χώρα σας;




Ο Σόρος είναι ένας επιχειρηματίας ο οποίος  έχει τη δική του ιδεολογία που συνδέεται με το Ινστιτούτο της Ανοικτής Κοινωνίας. Τα μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι προκαλεί συγχύσεις σε διεθνείς μετοχές και σε νομίσματα (και επωφελείται).



Πέρα από τη σφαίρα των επιχειρήσεων οι δραστηριότητες του είναι γνωστές και υπάρχουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την πολιτική.



Αυτή είναι ενεργή σε πολλές χώρες, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, όπου επιδιώκει να διευρύνει την ιδεολογία του.



Συνήθως αυτή η ιδεολογία του συνδέεται με τα αριστερά κόμματα. Το κόμμα μας είναι κεντρο-δεξιό, συντηρητικό, ένα κόμμα που η ιδεολογία του δεν συμπτίπτει με την ιδεολογία του Σόρος.
Δέκα τοις εκατό των χρημάτων του στην Ευρώπη τα ‘ρίχνει’ στη χώρα μας.  Συγκρίνοντας αυτά τα χρήματα θα δείτε ότι κατά κεφαλήν είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η παρουσία του είναι εδώ και 25 χρόνια στα Σκόπια. Τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί εντονότερα χρηματοδοτώντας 70 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για τα σχέδιά του καθώς και με χρηματοδοτήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης, δημιουργώντας ένα  ‘στρατό’  που πρόσκεινται στον Τζορτζ Σόρος.



Ο Σόρος βρίσκεται πάντοτε εναντίον μας, είτε είμαστε στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση και ταυτίζεται πάντοτε με τις θέσεις της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης – SDSM.
Θα το πω πάλι, τα τελευταία χρόνια ο Σόρος έχει ρίξει στη χώρα μας πολλά εκατομμύρια για τους σκοπούς του.



Έχετε συναντηθεί ποτέ με τον Τζορτζ Σόρος;



Συναντηθήκαμε πριν από έξι χρόνια στην Πράγα. Σε συνέδριο για την ‘Δεκαετία των Ρομά’ καθώς η χώρα μου είχε τότε την προεδρία. Αυτός είναι ένας από τους χορηγούς της κοινότητας των Ρομά και συναντήθηκε με όλους τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.


Μιλήσαμε 15-20 λεπτά. Κύριο θέμα ήταν οι δραστηριότητές μας για την κοινότητα των Ρομά και τι μπορεί να γίνει με το μέλλον της  Ευρώπης. 


Στο τέλος της συζήτησης με ρώτησε σχετικά με τη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο όνομα  της χώρας μου. Επεσήμανε ότι όσο πιο γρήγορα επιλυθεί το θέμα αυτό θα ήταν καλύτερα γιατί στην εξουσία στην Ελλάδα βρίσκονταν τότε ο Γιώργος Παπανδρέου, που δεν θα ήταν για πολύ πρωθυπουργός, ενώ με αυτούς  που θα τον διαδεχθούν (στην πρωθυπουργία)  θα είναι πολύ πιο δύσκολα για εξεύρεση λύσης στο όνομα.


Αλλά, δυστυχώς, ο Παπανδρέου στις βασικές πτυχές  του προβλήματος, κράτησε τις γνωστές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, ότι το όνομα Μακεδονία ήταν απαράδεκτο για τους Έλληνες.
Διαπίστωσα τότε ότι ήταν πολύ καλά ενημερωμένος με το όλο θέμα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr