Σκόπια: «Kατ’ αρχήν συμφωνία» μεταξύ Γκρούεφσκι και Αχμέτι




Ιανουάριος 23, 2017. 21:27

Skopje.
 
Οι επικεφαλής των κομμάτων VMRO-DPMNE και DUI, Νίκολα Γκρούεφσκι και Αλί Αχμέτι, αντίστοιχα, φέρεται να έχουν έρθει σε μια «κατ’ αρχήν συμφωνία» για το θέμα της διγλωσσίας στη χώρα.




Αυτό σημειώνει η τηλεόραση ‘Telma των Σκοπίων που επικαλείται πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ  των δύο κομμάτων.

Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί συμφώνησαν να μην αλλάξουν το Σύνταγμα, αλλά από τις αλλαγές στη νομοθεσία να επιτραπεί η χρήση των δύο γλωσσών (σλαβική και αλβανική).



Το DUI ανέφερε ότι στόχος του είναι «να τερματισθεί η πολιτική κρίση στη χώρα με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης».
Σήμερα, με δηλώσεις του, ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Αντόνιο Μιλοσόσκι ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πιο εντατικός διάλογος μεταξύ Γκρούεφσκι και Αχμέτι.



Ο Γκρούεφσκι θα πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας, το αργότερο μέχρι τις 29 του μήνα ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και είναι έτοιμος να σχηματίσει νέο υπουργικό συμβούλιο.



Σήμερα, επίσης, ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης- SDSM, Ζόραν Ζάεφ, επανέλαβε ότι ο Γκρούεφσκι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα αναγκασθεί να  επιστρέψει την εντολή.


Σύμφωνα με τον Ζάεφ,  είναι έτοιμο το κόμμα του να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση στη χώρα.


--
 Στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου πρώτο κόμμα αναδείχθηκε  το  VMRO-DPMNE.
Στο 120 εδρών  Κοινοβούλιο των Σκοπίων, το κόμμα του Γκρούεφσκι VMRO-DPMNE,  κέρδισε  51 έδρες, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση – SDSM του Ζόραν Ζάεφ, κέρδισε 49 έδρες, η Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση- DUI 10 έδρες,  η Κίνηση BESA του Μπιλάλ Κασίμι 5 έδρες,  η Αλβανική Συμμαχία 3 έδρες,  και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών – DPA, του Μεντούχ Τάτσι 2 έδρες.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr