Αλβανικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα θα κάνει έρευνα για πετρέλαιο σε θάλασσα της Αλβανίας»





 "Σκανδαλώδες: Η Ελλάδα παραχωρεί το δικαίωμα για έρευνα πετρελαίου στην θάλασσα της Αλβανίας"


Μάιος 26, 2017. 13:18


Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την παραχώρηση θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών στη βόρεια περιοχή της Πελοποννήσου, που υπεγράφη στην Αθήνα την Πέμπτη το απόγευμα στο ελληνικό υπουργείο Ενέργειας, όπου ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τις συμβάσεις παραχώρησης σε εταιρείες.




Το ελληνικό Υπουργείο δημοσίευσε τη συμφωνία, μόνο, όμως για αυτήν που αναφέρεται σε  περιοχές εκτός θαλάσσης,  όπου θα γίνουν οι έρευνες, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι το υπόλοιπο μέρος της διαπραγμάτευσης  ενδέχεται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας.



Όσον αφορά τις έρευνες στο χερσαίο τμήμα , οι χάρτες και οι συντεταγμένες δημοσιεύονται κανονικά. 


Ανάμεσα στις περιοχές παραχώρησης αναφέρεται και το μπλοκ 2 στο Ιόνιο που είναι δυτικά της Κέρκυρας και ένα μεγάλο μέρος του συμπίπτει με την επίμαχη περιοχή μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.



Αυτή η περιοχή δόθηκε στην κοινοπραξία «Total France», «Elpe» και στην ιταλική «Edison», όπου η πρώτη γεώτρηση  έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί το 2018.



Εκπρόσωπος των «Elpe» (Ελληνικών Πετρελαίων), δήλωσε ότι κοινοπραξία έχει την πεποίθηση ότι σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.



Επίσης, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έρευνα θα είναι επιτυχής και δήλωσε ότι σε λίγα χρόνια ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης θα αλλάξει και η Ελλάδα θα βρεθεί στο κέντρο των θετικών αλλαγών.



Το μπλοκ 2 του Ιουνίου, βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αλβανίας, αλλά στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα με την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών , Ντόρα Μπακογιάννη, ένα μεγάλος μέρος καταχωρήθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας.



Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών,   καταγγέλθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας και δεν έχει επικυρωθεί από τα αντίστοιχα κοινοβούλια.



Φαίνεται, ότι η κατάσταση αυτή δεν εμπόδισε αρχικά την Αθήνα να διαπραγματευθεί με νορβηγικές εταιρείες για σεισμική έρευνα,  παρέχοντας αυτήν την περιοχή για έρευνα , η οποία μετά από την αντίδραση των Τιράνων, διεξήχθη βράδυ υπό την προστασία του ελληνικού λιμενικού σώματος.



Μετά από τη σεισμική έρευνα, η Αθήνα, αποφάσισε να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, παρά του ότι για την έρευνα σε αυτήν την περιοχή θα έπρεπε να έχει  τουλάχιστον την ανοχή των Τιράνων ή για να είναι νόμιμη να υπογράφονταν  μια άλλη συμφωνία για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο χωρών.



Για την κυβέρνηση της Αθήνας αυτή η (θαλάσσια) περιοχή, παραμένει ως ελληνική επικράτεια, αν και η Ελλάδα έχει υποβάλλει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του τμήματος αυτού στον ΟΗΕ, χωρίς να γίνει διαπραγμάτευση ή μια νέα συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.
(shqiperiaime.al)



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr