Ευρωπαϊκό Κέντρο Ναρκωτικών: Η Αλβανία ‘κόμβος’ στην αγορά κάνναβης




 «Έκθεση Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Ναρκωτικά: Η Αλβανία κόμβος στην αγορά κάνναβης αξίας 9,3 δισεκατομμυρίων ευρώ», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα

Αύγουστος 1, 2017. 21:13

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) μετά τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της, έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την αλλαγή της αγοράς χόρτου κάνναβης στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύθηκε από το ΕΚΠΝΤ, η Αλβανία είναι κόμβος διακίνησης κάνναβης από το Αφγανιστάν με προορισμό την Ολλανδία και κατόπιν τη Μεγάλη Βρετανία.
Η ευρωπαϊκή αγορά χασίς είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση.


Περίπου 647 τόνοι κάνναβης και 641 τόνοι χασίς καταναλώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013 και η λιανική αγορά έχει εκτιμηθεί, συντηρητικά, σε συνολική αξία περίπου 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013.


Η ανάλυση του ΕΚΠΝΤ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η προσφορά κάνναβης στην Ευρώπη αλλάζει ανάλογα με τον ανταγωνισμό και τις άλλες εξελίξεις της αγοράς.


Η έκθεση αναφέρει ότι οι μαροκινές εγκληματικές ομάδες αποτελούν βασικούς παράγοντες στην προσφορά χόρτου κάνναβης στην Ευρώπη, μερικές φορές σε συνεργασία με ευρωπαϊκές εγκληματικές οργανώσεις, όπως η ολλανδική και η αλβανική.


Αλβανικές εγκληματικές ομάδες αναφέρθηκαν ότι εμπλέκονται στο εμπόριο κάνναβης στο Αφγανιστάν, κυρίως στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου,αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει επίσης αφγανικό χασίς απευθείας από τη νοτιοδυτική Ασία.


Η ετήσια έκθεση του ΕΚΠΝΤ για το 2017- γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- σημειώνει:
Πρόσφατες αναφορές δείχνουν αλλαγές στην εμπορία των ναρκωτικών, με αυξημένη τη διακίνηση χόρτου κάνναβης από τα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως από την Αλβανία, ένα γεγονός που συνδέεται με την αυξανόμενη καλλιέργεια κάνναβης σε αυτές τις χώρες».

(pamfleti.com)
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr