Σκόπια: Εκδήλωση για τους Αλβανούς - θύματα του 1913



Ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τους Αλβανούς που σφαγιάσθηκαν  από το 1913 έως τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στο Κίτσεβο των Σκοπίων (στο βήμα ο Αλί Αχμέτι)

Νοέμβριος 18, 2017. 18:54

Τάφοι θυμάτων σφαγιασθέντων Αλβανών  από το 1913 έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανακαλύφθηκαν στην περιοχή  Ζάγιας και αλλού στο Κίτσεβο.

Το Οργανωτικό Συμβούλιο για την αποκάλυψη των εγκλημάτων εναντίον των Αλβανών, οργάνωσε τη μεταφορά των λειψάνων των θυμάτων της γενοκτονίας των Αλβανών στο Κέντρο Μνήμης «Μητέρα Τερέζα» στο Ζάγιας, όπου έγινε ειδική εκδήλωση.


Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων- DUI, Αλί Αχμέτι, εμπνευστής των δραστηριοτήτων για την αποκάλυψη των εγκλημάτων κατά των Αλβανών,  πραγματοποίησε ομιλία στην εκδήλωση που έγινε στο Ζάγιας,  στην οποία ζήτησε  την αλληλεγγύη των Σλάβων γιατί τα εγκλήματα αναφέρονται σε αυτούς.


«Συνεπώς, θα επιμείνουμε στη λήψη ενός ψηφίσματος στο Κοινοβούλιο που θα καταδικάζει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Αλβανών πριν από 104 χρόνια. Ας μην φοβηθεί κανείς ότι θα ζητήσουμε αποζημίωση, άλλωστε, η ζωή τους δεν μπορεί να αποζημιωθεί με τίποτε», είπε ο Αχμέτι μεταξύ άλλων.


Ο υπουργός Διασποράς της  κυβέρνησης της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, που πήγε  στην εκδήλωση, δήλωσε ότι «αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν  επειδή μιλούσαν αλβανικά» και ευχαρίστησε την κυβέρνηση των Σκοπίων που επέτρεψε την αποκάλυψη αυτή.

Την εκδήλωση στο Κέντρο Μνήμης «Μητέρα Τερέζα» στο Ζάγιας παρακολούθησαν  μέλη του υπουργικού συμβουλίου των Σκοπίων από το DUI, καθώς και βουλευτές του κόμματος αυτού και άλλοι πολίτες.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, στο Ζάγιας και αλλού στο Κίτσεβο,  ανακαλύφθηκαν διάσπαρτοι τάφοι  Αλβανών από το 1913 μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μαζικές σφαγές από τους Σλάβους.

(Στοιχεία από plusinfo.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr