Διπλωμάτης πιστεύει ότι ο Ερντογάν μοίρασε δολάρια στην Αλβανία για ψήφο στον ΟΗΕ



Στη φωτογραφία: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έντι Ράμα συνοδευόμενοι από αξιωματούχους και επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες

Δεκέμβριος 24, 2017. 17:51

 Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είκοσι τέσσερις ώρες  πριν από την ψηφοφορία της Τουρκίας στον ΟΗΕ (κατά της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ) έκανε μια εντυπωσιακή δήλωση, είπε: 


« Κύριε Τραμπ τα δολάριά σας δεν μπορούν να αγοράσουν τη δημοκρατική πρωτοβουλία της Τουρκίας».


Όπως και η Τουρκία, η Αλβανία, επίσης, ψήφισε την «τιμωρία» των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.


Η ευθυγράμμιση της Αλβανίας με μια κατασταλτική ψήφο εναντίον των ΗΠΑ ήταν μια στάση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και ερμηνείες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην πολιτική, σημειώνει χαρακτηριστικά το αλβανικό δημοσίευμα.


Αλλά, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι τα δολάρια των ΗΠΑ δεν μπορούν να αγοράσουν την πρωτοβουλία της Τουρκίας, οι αμερικανικές και οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι η ίδια η Τουρκία μπορεί να έχει αγοράσει την υποστήριξη ορισμένων κρατών με δολάρια, μέσα σε αυτά τα κράτη είναι και η υποστήριξη που παρέσχε η αλβανική κυβέρνηση.


«Οι λόγοι που δόθηκαν από την αλβανική κυβέρνηση για την ψηφοφορία αυτή ενάντια στα συμφέροντα του Ισραήλ και των ΗΠΑ είναι  παραπλανητικοί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τίποτε να κάνει, είναι άσχετη. Έχουμε την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια επιχειρηματική συμφωνία των τελευταίων ωρών», υποστήριξε ο διπλωμάτης, ο οποίος είναι  ξένος και συμμετείχε στη διαδικασία της ψηφοφορίας, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


Ο ίδιος τόνισε  ότι υπήρξε μια κινητικότητα μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες «εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, φίλοι του Ερντογάν και αξιωματούχοι της αλβανικής κυβέρνησης συχνά ταξιδεύουν  σε Τίρανα ή Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

 Αυτά τα δεδομένα μπορούν να επαληθευτούν. Υπάρχουν τέσσερις επισκέψεις  στο αεροδρόμιο των Τιράνων με ιδιωτικά τζετ, επίσημες και ανεπίσημες επισκέψεις, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών που συνδέονται με τον Ερντογάν. 

Δεν λέω ότι οι τέσσερις επισκέψεις σχετίζονται ειδικά με το ζήτημα αυτό, αλλά οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι οι εκπρόσωποι των κρατικών και επιχειρηματικών κοινοτήτων έχουν διαπραγματευθεί συμφωνία για την εξασφάλιση της ψήφου της Αλβανίας», δήλωσε ο διπλωμάτης.


 (Στοιχεία από hashtag.al)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr