Σεργκέι Λαβρόφ: Λάθος η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Σκόπια- παραβιάζεται η «συμφωνία κυριών» με τις Ηνωμένες Πολιτείες




«Υπάρχει μια ‘συμφωνία κυριών’ από τη δεκαετία του ’90 μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών συμμάχων όπου με την οποία υπόσχονται ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εξαπλωθεί ανατολικά στα σύνορα της Ρωσίας και η οποία παραβιάσθηκε με τις τρείς διευρύνσεις του ΝΑΤΟ»


Φεβρουάριος 19, 2018. 21:09


Υπάρχει μια «συμφωνία κυριών» της δεκαετίας του ’90 μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών συμμάχων στην οποία το ΝΑΤΟ υπόσχεται να μην εξαπλωθεί προς τα ανατολικά σύνορα της Ρωσία και η οποία παραβιάσθηκε σε τρεις διευρύνσεις του ΝΑΤΟ. Τώρα σε αυτό το παιχνίδι θέλουν να εντάξουν τα Βαλκάνια, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.



«Η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι λάθος και, επίσης, παραβιάζεται η συμφωνία κυριών που ανέφερα, η οποία σήμερα επιβεβαιώθηκε πλήρως από τα επίσημα αρχειακά έγγραφα τα οποία διακοίνωσαν οι ΗΠΑ πρόσφατα. Το γνωρίζουν όλοι και εμείς το κρατούσαμε για άλλη μια φορά ως «μυστικό».


 Τα παραπάνω δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη δημοσίευση αυτών των αρχειακών εγγράφων σε συνέντευξη του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Beta», όταν ρωτήθηκε εάν η Μόσχα προτίθεται να αντιμετωπίσει  την αναμενόμενη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο,  η διεύρυνση του ΝΑΤΟ υπονομεύει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη δεκαετία του 1990.


«Έχουμε προειδοποιήσει ξανά τους συναδέλφους του ΝΑΤΟ ότι αυτή η γραμμή, η οποία έχει εφαρμοσθεί σε τρία κύματα της επέκτασης και θα ακολουθήσει τώρα ένα άλλο κύμα, όχι μόνο υπονομεύει κάθε τι που βρίσκονταν υπό διαπραγμάτευση στη δεκαετία του ενενήντα,  ότι κανείς δεν θα παρέχει ασφάλεια σε βάρος της ασφάλειας των άλλων, αλλά μπορεί να είναι η σοβαρότερη πρόκληση για τη γενική ευρωπαϊκή σταθερότητα και ασφάλεια», είπε  ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.


Ο Λαβρόφ μιλώντας γενικά για τα Βαλκάνια, δηλώνει ότι η Δύση θέλει «να παίξει με τα Βαλκάνια, βάζοντας τα να επιλέξουν είτε με τη Δύση είτε με τη Ρωσία. Έτσι έκαναν και με την Ουκρανία και δημιουργήθηκε η αντισυνταγματική αναταραχή στην Ουκρανία», είπε.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία βλέπει το ρόλο της στα Βαλκάνια ως ‘εποικοδομητικό’ και ποτέ δεν υιοθέτησε ‘αντιπαράθεση’ στα Βαλκάνια.


(Στοιχεία από sitel.com.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr