332 π. Χ. - Αλέξανδρος στο Δήμο της Χίου:

«Ελάτε μαζί με όλους τους Έλληνες»
Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Η επιγραφή της Χίου. Πρόκειται για μια βασιλική στήλη από μπλέ μάρμαρο που έχει ύψος 71 εκατοστά, πλάτος 63,5 εκατ. και πάχος 11 εκατ.

Με επιγραφή ο Αλέξανδρος ο Μέγας το (πιθανότερο καλοκαίρι του 332 π.Χ.) έστειλε μήνυμα στο Δήμο των Χίων συνηγορώντας στην επαναφορά της Δημοκρατίας στο νησί και παροτρύνει τους εξορισθέντες Χιώτες να επανέλθουν και εκείνοι που πρόδωσαν την πόλη τους στους βαρβάρους, όπως τονίζει, θα κριθούν από το Συνέδριο των Ελλήνων.
Ο Αλέξανδρος ζητά από τους Χιώτες να συμφιλιωθούν και τονίζει πως για την αποφυγή εντάσεων θα στείλει μια φρουρά στο νησί.

Η απόδοση της επιγραφής του Αλεξάνδρου στο "κατά Χίον ανάγνωσμα".

Ζητάει μάλιστα ο Μακεδόνας Βασιλιάς να τον βοηθήσουν στην εκστρατεία στην Ασία, παράσχοντας οι Χιώτες με έξοδά τους είκοσι επανδρωμένες τριήρεις και να ενωθούν με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο που τον ακολουθούσε.
Ο Αλέξανδρος ζητάει τη συνδρομή των Χιωτών: "Τριήρεις είκοσι πεπληρωμένας"

Με την επιγραφή αυτή, που είναι άλλωστε γνωστή στους 'επιγραφολόγους', βλέπουμε για άλλη μια φορά πως ο Αλέξανδρος ζητάει από όλους τους Έλληνες να σταθούν στο πλευρό του. Γνωρίζει πως υπάρχει μια διστακτικότητα από τους Χιώτες, γι’ αυτό μπαίνει ως εγγυητής για την επαναφορά της Δημοκρατίας στο νησί.








----