Η «Αλβανική Μακεδονία»

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Είχε αναγγελθεί ήδη από τις αρχές του περασμένου μήνα η κυκλοφορία ενός νέου ιστορικού έργου για την πΓΔΜ, που θα τεκμηρίωνε την διαχρονική παρουσία του αλβανικού στοιχείου στη χώρα.
Χθες έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου.
Συγγραφέας του τρίτομου έργου είναι ο πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος της πΓΔΜ, αλβανικής καταγωγής, Νιγιάζι Μωάμεθ που κατάγεται από το Τέτοβο.
Ο δημοσιογράφος - συγγραφέας παρουσίασε τον πρώτο τόμο του ιστορικού έργου, παρέχοντας μέσα από τις 400 σελίδες του μια ηχηρή απάντηση στους Σλαβομακεδόνες που ήθελαν μέσω της «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» -που τελικά αποσύρθηκε- να παρουσιάσουν τους Αλβανούς της πΓΔΜ ως επήλυδες.
Το έργο όπως αναφέρεται περιέχει πρωτότυπα έγγραφα στα αλβανικά, αγγλικά και γαλλικά διάσημων ιστορικών και ταξιδιωτών του 16ου έως του 19ου αιώνες, όπου καταγράφεται η διαχρονική παρουσία των Αλβανών σε εδάφη που σήμερα ανήκουν στην πΓΔΜ.
Το βιβλίο το οποίο είναι έκδοση του συγγραφέα, χρηματοδοτήθηκε από τους κατοίκους της σκοπιανής πόλης Τέτοβο, καθώς και από το αλβανικό στοιχείο, των γύρω από την πόλη οικισμών.
Όπως δήλωσε ο Νιγιάζι Μωάμεθ «Η δημοσίευση αυτού του βιβλίου δεν είναι μέρος κανενός πολιτικού σχεδιασμού και δεν υποστηρίζεται ή προωθείται από κανένα κόμμα ή οργάνωση. Είναι προσωπικό έργο και γραμμένο με βάση την αυστηρή επιστημονική μεθοδολογία».

Το επόμενο έτος πρόκειται να εκδοθούν και οι δύο επόμενοι τόμοι της «Αλβανικής Μακεδονίας» και ο συγγραφέας ευελπιστεί στην οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού της πΓΔΜ.