Αλβανικός Τύπος: Μπακογιάννη κατά αλβανικής αντιπολίτευσης


( τίτλος άρθρου του Aristir Lumezi: Pakti detar, Bakojanis: Rama u bashkua me ekstremistët)

Η ελληνίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, γράφει η αλβανική εφημερίδα «Γκαζέτα Πανόραμα» κατηγορεί για την ακύρωση της συμφωνίας των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα, τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας (SP), Έντι Ράμα.

Η πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία στα Τίρανα για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε εγγράφως ότι εξτρεμιστικές ομάδες παρεμποδίζουν την επικύρωσή της.

Σε αυτές τις ομάδες προσχώρησε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, είπε η Μπακογιάννη.

Με δελτίο τύπου, που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, και διανεμήθηκε από το γραφείο της πρώην υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη, δηλώνει πως δεν γνωρίζει αν έγινε ενημέρωση για τα οφέλη της συμφωνίας μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων των δύο χωρών (ΠΑΣΟΚ και SP).

Σύμφωνα την πρώην Υπουργό, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας καθοδηγήθηκε από Αλβανούς εξτρεμιστές που ταυτίστηκαν με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Η ακύρωση αυτή έγινε κατόπιν των αντιδράσεων εθνικιστικών οργανώσεων και της προσφυγής του Προέδρου του Αλβανικού Σοσιαλιστικού κόμματος κ. Ράμα, που την ανακοίνωσε στις 15 Οκτωβρίου του περασμένου έτους»

Η ελληνίδα πρώην Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την λύπη της για την ακύρωση από το αλβανικό δικαστήριο της εν λόγω συμφωνίας και κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν έστειλε τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο προς επικύρωση, αφού ήταν πολύ σημαντική για την Ελλάδα.

«Όταν εγώ είχα τη διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών προσπάθησα να την ολοκληρώσω το συντομότερο δυνατόν. Η συμφωνία αυτή έπρεπε να είχε αποσταλεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την πρώτη εβδομάδα του νέου Κοινοβουλίου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα που θα εμπόδιζε την εξέλιξη αυτή που δεν είναι καθόλου ευχάριστη».

Η κυρία Μπακογιάννη επεσήμανε ακόμη πως έθεσε τις διμερείς σχέσεις σε ένα σημείο, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στην ιστορία τους.
Επέμενε, όμως, πως η συμφωνία συντάχθηκε και υπογράφηκε λαμβάνοντας υπόψη, το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Gazeta Panorama