Αλβανός ιστορικός: Τα χωρικά ύδατα να καθοριστούν από το ΝΑΤΟ


Μετά την ακύρωση της συμφωνίας για τον ορισμό των χωρικών υδάτων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, έκανε χθες δήλωση στα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής, ο ιστορικός Σάμπρι Γκόντο (Sabri Godo).

Ο Γκόντο παλιός πολιτικός , γράφει η εφημερίδα ‘Γκαζέτα Αλμπάνια’, χαιρέτισε την απόφαση της ακύρωσης της συμφωνίας με την Ελλάδα.
Έθεσε μάλιστα τον εαυτό του στη διάθεση της αλβανικής κυβέρνησης για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Σύμφωνα με τον Αλβανό ιστορικό, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να σχολιάζει τις αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.
Επεσήμανε μάλιστα πως για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο κρατών απαιτείται η διαμεσολάβηση εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ και με διεθνή συνεργασία να επιλυθεί το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Τι σχολίασε ο Αλβανός ιστορικός

Η προαναφερόμενη εφημερίδα φιλοξενεί και ορισμένα σχόλια του αλβανού ιστορικού σχετικά με το όλον θέμα.

«Φαίνεται πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν πάρει το πρώτο χέρι και μας λένε πάντα τι πρέπει να κάνουμε. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι απόφαση του δικαστηρίου της Αλβανίας και οι αποφάσεις των δικαστηρίων μας δεν έχουν καμιά δουλειά με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών»

Τι πρότεινε

Ο ιστορικός, γράφει η συντάκτης του κειμένου Eljona Ballhysa, είπε ότι η λύση του ζητήματος αυτού πρέπει να προέλθει μέσα από το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με αυτόν πρέπει να καθοριστεί μια δομή, ένα πλαίσιο, του όλου θέματος και να επανακαθοριστούν τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

«Το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί με γνώμονα τη διεθνή εμπειρία, με κανόνες που υπάρχουν σε τέτοια είδους θέματα. Για το πρόβλημα αυτό ίσως απαιτηθεί η βοήθεια του ΝΑΤΟ», είπε ο Γκόντο.

Το δηλητήριο και ο ...Σωκράτης


Ο Αλβανός ιστορικός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και με την υπάρχουσα διεθνή εμπειρία να επιτευχθεί μια λογική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Υπογράμμισε στη συνέχεια τα εξής:

« Στη κατάσταση που δημιουργήθηκε, η διεθνής εμπειρία θα μπορούσε να βοηθήσει και τα δύο μέρη.
Για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις. Αυτή φαίνεται ως μια σωστή λύση.
Είναι μια απόφαση του ανώτατου δικαστικού θεσμού της χώρας, οι Έλληνες, ως απόγονοι του Σωκράτη που από σεβασμό προς τους νόμους ήπιε το κόνιο, πρέπει να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε.
Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει το ζήτημα να πιει κάποιος το κόνιο, αλλά να επιτευχθεί μια λογική συμφωνία, ίση και για τα δύο μέρη»