Βρετανός ευρωβουλευτής:«Τι θα γίνει το κωμικό θέμα της πΓΔΜ;»


Βρυξέλλες 12.
«Θα ήθελα να μάθω τι θα γίνει με τη μελλοντική διεύρυνση και αν ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση θα συμβάλλει στην επίλυση του κωμικού ζητήματος της πΓΔΜ;» φέρεται να είπε ο Βρετανός συντηρητικός ευρωβουλευτής Τσαρλς Τάννοκ προς τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Διεύρυνσης Στέφαν Φύλε (φωτό).
Ο Φύλε απάντησε πως συνδυασμένες διαπραγματεύσεις έχουν δρομολογηθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως τον ΟΗΕ και τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Εύχομαι και ελπίζω τα δύο μέρη να επωφεληθούν από αυτήν την ανοικτή ευκαιρία», είπε ο τσεχικής καταγωγής Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, και συνέχισε:

«Γνωρίζετε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και ελπίζω αυτό να συμβεί σύντομα».

Σε ερώτηση μάλιστα του σλοβένου ευρωβουλευτή Ζόραν Τάλερ, αν είχε την πρόθεση ο ευρωπαίος επίτροπος να επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα, και αν υπάρχει απειλή για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εξαιτίας της μη αποδοχής της πΓΔΜ» ο Φύλε απάντησε πως προτρέπει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ένταξή τους.