Ερώτηση Κοραντή: Η διχοτόμηση στο Αιγαίο μέσω FRONTEX


Άναψε φωτιές ο Ι. Κοραντής –βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ– με τις επερωτήσεις του αλλά κυρίως με το Blog του.
Πολύ καλή ιδέα και καλή δουλειά.

Μια από τις επερωτήσεις του είναι η εικονιζόμενη παρακάτω στην οποία εκφράζει το ενδιαφέρον και την ανησυχία του για τη συμφωνία μεταξύ του FRONTEX και της Τουρκίας.

Ας δούμε όμως, πρώτα, τι είναι o FRONTEX.

Είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδραιώθηκε στη Βαρσοβία. Δημιουργήθηκε ως ένας εξειδικευμένος και ανεξάρτητος μηχανισμός που έχει αρμοδιότητα να συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στο τομέα της ασφάλειας των συνόρων. Χαρακτηριστικό του οργανισμού είναι οι συντονισμένες δραστηριότητες. Ο Frontex συμπληρώνει και προσφέρει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στα εθνικά συστήματα διαχείρισης των συνόρων των κρατών μελών.

Η ερώτηση του πρώην πρέσβη και νυν βουλευτή Ι. Κοραντή.

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

Θέμα: Διχοτόμηση του Αιγαίου μέσω FRΟΝΤΕΧ

Ευρεία δημοσιότητα δίδεται τις τελευταίες ημέρες στη συμφωνία μεταξύ FRΟΝΤΕΧ και Τουρκίας όπου, μεταξύ άλλων, δεν γίνεται καμμία αναφορά σε εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά μόνο σε « συνοριακές περιοχές», διχοτομείται το Αιγαίο, εφ όσον ορίζεται το Τουρκικό Κέντρο Έρευνας και διάθεσης ως υπεύθυνος φορέας για τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο Αιγαίο, επιτρέπεται στον τουρκικό στρατό ξηράς να συμμετέχει σε κοινές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης κλπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ελληνική Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του ΑΝΥΠΕΞ προέβη σε προφορικά και γραπτά διαβήματα προς την FRΟΝΤΕΧ, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού είχε λάβει αντίγραφο της προαναφερθείσας συμφωνίας και είχε διαπιστώσει τον απαράδεκτο χαρακτήρα της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1. Πως ακριβώς έχει η ανωτέρω υπόθεση; Είχε συναινέσει η Ελλάδα στις συνομιλίες FRΟΝΤΕΧ - Τουρκίας και αν ναι, με ποιες προϋποθέσεις;
2. Έχει καμμία σχέση η αόριστη έκφραση «συνοριακές περιοχές» με τη γνωστή αναφορά του Ελσίνκι περί « λοιπών συνοριακών διαφορών»;

-
Πιστεύουμε πως πράγματι είναι μια πολύ σημαντική επερώτηση του βουλευτή.