Σκόπια: Γρίφος Γκρουέφσκι εν μέσω εσωκομματικών αντιδράσεων


Φεβρουάριος 20, 2010

Αισιοδοξία επικράτησε στη σημερινή (χθες, Παρασκευή) συνεδρίαση της μεικτής ευρωπαϊκής επιτροπής στα Σκόπια μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, που εν ολίγοις, άφησε περιθώρια για μια γρήγορη λύση στο όνομα της χώρας.
Ο Γκρουέφσκι είπε πως οι συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα είναι πολύ σημαντικές για τις δύο χώρες.
Η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου

«Θα σταθώ στις θετικές ενδείξεις, υπογράμμισε ο γερμανός Ευρωβουλευτής (ελληνικής καταγωγής) Γιώργος Χατζημαρκάκης, «σήμερα ο κ. Γκρουέφσκι μίλησε για προσδοκίες στις συναντήσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Και αυτή είναι μια πολύ θετική έκπληξη και πιστεύω πως το θετικό πνεύμα που μας μετέφερε θα συνεχιστεί. Από την πλευρά της Αθήνας, του κ. Παπανδρέου, δηλαδή, υπάρχει το πνεύμα αυτό, και με τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν είμαι βέβαιος πως θα έχουμε μια σημαντική αποκάλυψη»

Ο κ. Χατζημαρκάκης επεσήμανε, όμως, πως σε περίπτωση αποτυχίας πάλι των διαπραγματεύσεων και αν δεν καταλήξουν κάπου τα δύο μέρη μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες που είναι μια ‘χρυσή περίοδος’ για λύση του προβλήματος, τότε υπάρχει φόβος αποσταθεροποίησης της περιοχής.

«Πιστεύω πως δεν θέλετε βαλκανοποίηση της Ένωσης αλλά τον εξευρωπαϊσμό των Βαλκανίων... Τότε πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για λύση στο όνομα ώστε να οικοδομηθεί μια ενιαία θέση στο κρίσιμο αυτό θέμα».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τηλεόραση Άλφα των Σκοπίων ο Γκρουέφσκι δέχθηκε πιέσεις από σημαίνοντες βουλευτές του κόμματός του πως το λεγόμενο πρόγραμμα ‘αρχαιοποίησης’ της χώρας, ενδεχομένως να μην συμβαδίζει με τη δεδηλωμένη υποχώρηση του, στις διαπραγματεύσεις με το όνομα.

Πάνω στο θέμα αυτό ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Lojze Petrle τόνισε πως «αναμένουμε όλοι ότι το θέμα θα επιλυθεί μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πνεύμα- με το σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας, η όποια μεταξύ άλλων συμφωνία θα περιλαμβάνει το σεβασμό στην ταυτότητα των εταίρων».
Πρόσθεσε μάλιστα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποτυχία του Δεκεμβρίου έστειλε για το ζήτημα αυτό δύο αντιπροσωπείες, την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και τη Μικτή Επιτροπή του Κοινοβουλίου.
Ο πιο πάνω αναφερόμενος ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή πίεση με τις δύο αυτές επιτροπές είναι κατά της Ελλάδας, μόλις μια εβδομάδα πριν την άφιξη του διαμεσολαβητή Μάθιου Νϊμιτς ο οποίος θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τις απόψεις των Σκοπίων και της Αθήνας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Алфа ТВ