Αλβανία: Βρήκανε πτώματα θαμμένα σε σακούλες εποχής κομμουνισμού


Φεβρουάριος 8, 2010

Δεκαεννέα σακούλες με ισάριθμα πτώματα (οστά) βρέθηκαν θαμμένα στην βόρειο τμήμα της χώρας και καθορίζονται ως δολοφονίες του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας που τότε βρισκόταν υπό του δικτάτορα Ραμίζ Αλία.
Ο αλβανικός τύπος γράφει πως ο πρωθυπουργός της χώρας Μπερίσα εκμεταλλεύεται την εύρεση των 19 νεκρών για να επιτεθεί πάλι στο Συνταγματικό Δικαστήριο που αδιαφόρησε για την επικύρωση του Νόμου της Κάθαρσης.


Ο Αλβανός πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα οστά που βρέθηκαν να ανήκουν στους συλληφθέντες τον Αύγουστο του 1990 στη διάρκεια αντίστασης κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος και που τα ίχνη τους χάθηκαν.


Ο Σαλί Μπερίσα επιδιώκει εδώ και καιρό να δημιουργήσει ένα Ινστιτούτο που θα ασχοληθεί με το κοινωνικό δίκαιο και την κάθαρση της πολιτικής ζωής της χώρας από τα ολοκληρωτικά στοιχεία του παρελθόντος.


Ήδη μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Δημοκρατικό Κόμμα εργάζεται για να προετοιμάσει το έδαφος σε ένα δημοψήφισμα που θα εγκρίνει τις επιδιώξεις του πιο πάνω ινστιτούτου.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος