Σκόπια: πουλάνε γη και ύδωρ για ...ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το σκάνδαλο της κυβέρνησης Γκρουέφσκι σε πρώτο πλάνο στις σκοπιανές εφημερίδες σήμερα

Ως εγκληματική και διεφθαρμένη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της πΓΔΜ ο Γιάνι Μακραντούλι μέλος της σοσιαλιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την υπόθεση πώλησης ενός κρατικού οικοπέδου, σε βρετανούς, για ανέγερση ξενοδοχείου πίσω από το εμπορικό κέντρο Ramstore των Σκοπίων.

Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους
Η δημοσιοποίηση του οικονομικού σκανδάλου που κυριαρχεί σήμερα στα Σκόπια έγινε από την αγγλική εφημερίδα «Daily Telegraph».

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι παρεχώρησε την κατασκευή ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων στον βρετανό επενδυτή Άντριου Φέλντμαν, ενός συνεργάτη του αρχηγού του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με την υπόσχεση να υποστηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωσή του το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα (SDSM) κατηγορεί πως δεν πρόκειται για υποτιθέμενη πίεση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά για έναν οικονομικό έγκλημα και τρανταχτό παράδειγμα διαφθοράς της κυβέρνησης Γκρουέφσκι.
« Η εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό για την ανέγερση του ξενοδοχείου δεν πληροί τους όρους του διαγωνισμού», είπε ο Μακραντούλι.

Ενώ η Σλαγκζάνα Τάσεβα, πρόεδρος του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στα Σκόπια δήλωσε πως «Πρόκειται για παράνομη συμφωνία».

Η Τάσεβα υποστηρίζει ότι η εταιρεία που κέρδισε το συμβόλαιο δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού και ότι δεν θα έπρεπε καν να της έχει επιτραπεί να συμμετάσχει σε αυτόν.

Λέει χαρακτηριστικά: «Έγιναν διαμαρτυρίες και στον εισαγγελέα και στην 'Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς', άνθρωποι πολιτικά διορισμένοι, οι οποίοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς».

Η απόφαση να πουληθεί το κρατικό ακίνητο στην καρδιά των Σκοπίων στον Φέλντμαν, ελήφθη πέντε μήνες αφότου ο Ν. Γκρούεφσκι ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2006.