Αλβανική εφημερίδα: Αδυναμία Αλβανίας σε διαβαθμισμένες πληροφορίες του ΝΑΤΟ





Μάρτιος 25, 2010


Τη αδυναμία  της Αλβανίας να διατηρήσει διαβαθμισμένες νατοϊκές πληροφορίες, αναφέρει σε άρθρο της η αλβανική εφημερίδα ‘Γκαζέτα Αλμπάνια’ σε συνεργασία της με την Deutsche Welle

Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, της δίνει, εντούτοις, το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στις διαβαθμισμένες πληροφορίες της Συμμαχίας.

Ο Shyqyri Dekavelli (φωτό) διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Ασφαλείας, στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών της Συμμαχίας, τόνισε πως η Αλβανία πληροί τα πρότυπα ασφαλείας σύμφωνα με τους νατοϊκούς κανονισμούς, τόσο για την πιστοποίηση του προσωπικού που χρησιμοποιεί τις διαβαθμισμένες πληροφορίες, όσο και τη διασφάλιση των δικτύων επικοινωνίας με on-line συνδέσεις μέσω οπτικών ινών.

Το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση των διαβαθμισμένων πληροφοριών έγινε στην Αλβανία το 1999 με την έγκριση σχετικού νόμου, ο οποίος συντάχθηκε με τη βοήθεια Αμερικανών εμπειρογνωμόνων. Το σχέδιο νόμου είχε βασιστεί στην αμερικανική νομοθεσία για την προστασία των πληροφοριών του επιπέδου αυτού.

Από την έγκρισή του μέχρι σήμερα ο νόμος αυτός έχει συμπληρωθεί με κανονιστικές πράξεις, σύμφωνα με κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ.

Με βάση αυτές τις κανονιστικές πράξεις η Αλβανία έχει επικυρώσει 15 διμερείς συμφωνίες με χώρες-μέλη, για την αμοιβαία προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών τις οποίες ανταλλάσσουν μεταξύ τους.

Οι διακινητές διαβαθμισμένων εγγράφων

Ένα κύριο ζητούμενο είναι τα πιστοποιητικά ασφαλείας των εργαζομένων στον τομέα αυτόν και κυρίως σε όσους εργάζονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, οι οποίοι χειρίζονται διαβαθμισμένες πληροφορίες σε εθνικό επίπεδο και οι οποίες πληροφορίες, ανταλλάσσονται με χώρες του ΝΑΤΟ.

Η πιστοποίηση ή ο χαρακτηρισμός των υπαλλήλων αυτών ως 'άκρως απόρρητος' πραγματοποιείται μέσω ορισμένων τυποποιημένων διαδικασιών σύμφωνα με οδηγίες του Γραφείου Ασφαλείας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η κατάργηση της κρυπτογραφίας

Στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του δικτύου επικοινωνιών και της παροχής on-line σύνδεσης της Αλβανίας με την έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, το παλαιό σύστημα της κρυπτογράφησης των πληροφοριών αντικαταστάθηκε με άλλο σύστημα επικοινωνίας.

Το δίκτυο αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Internet. Δημιουργήθηκε από εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ με βάση τις οπτικές ίνες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παρεμβολών και υποκλοπών και η λειτουργία του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της λειτουργίας πολύ σύντομα από το Υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών.

Στο στάδιο όμως αυτό η Αλβανία δεν είναι εκσυγχρονισμένη. Τα συστήματα ποικίλουν και αλλάζουν τακτικά και η Αλβανία οφείλει να ακολουθεί τις καινοτόμες τεχνολογίες. Αυτό απαιτεί γνώση αλλά και την έγκριση της ανάλογης νομοθεσίας στη χώρα.

«Τα πρότυπα εξελίσσονται, οι οδηγίες του ΝΑΤΟ διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο, απαιτείται συνεχή παρακολούθηση και εκσυγχρονισμός. Έχουμε επίγνωση των αλλαγών και οφείλουμε να εναρμονίσουμ τη νομοθεσία μας" εξηγεί ο διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Ασφαλείας, Dekavelli.

Οι ‘άκρως απόρρητες’ πληροφορίες του ΝΑΤΟ

Η αλβανική νομοθεσία έχει εναρμονιστεί με την ισχύουσα κανονικότητα των διαβαθμισμένων πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

«Εάν το ΝΑΤΟ απαιτεί μια πληροφορία να διατηρηθεί ως ‘ cosmic άκρως απόρρητος’ έχουμε τη δυνατότητα να την εφαρμόσουμε, όπως επίσης και την πληροφορία που χαρακτηρίζεται ως μυστική, εμπιστευτική ή περιορισμένης διαβάθμισης» λέει ο προαναφερόμενος διευθυντής ασφαλείας.

Δεν πληροί ακόμη του όρους

Ωστόσο παραδέχεται πως οι πληροφορίες που κομίζουν μυστικά του ΝΑΤΟ με την ένδειξη ΝΑΤΟ "Cosmic Top Secret", η Αλβανία εξακολουθεί να μην πληροί τα απαιτούμενα πρότυπα ασφαλείας.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει αρχίσει ακόμη να στέλνει  πληροφορίες αυτού του είδους στην Αλβανία. Βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία της τήρησης των προτύπων για την προστασία των πληροφοριών αυτών, οι οποίες, βέβαια, είναι ελάχιστες αν όχι σπάνιες. Όταν όμως πέσουν σε λάθος χέρια υπάρχει σοβαρή υπονόμευση των δεδομένων του ΝΑΤΟ και των χωρών μελών του» θα διευκρινίσει ο Dekavelli.

Ένα χρόνο μετά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, η πρόσβαση της χώρας στην απόκτηση ‘μυστικών’ νατοϊκών πληροφοριών παραμένει ακόμη καίριο ζητούμενο.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος