Τίρανα: Διαμαρτυρία Αλβανών στην Ελληνική Πρεσβεία




Μάρτιος 27, 2010

Διαμαρτυρία διοργανώθηκε σήμερα το πρωί έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα «κατά της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών εμβατηρίων εναντίον των Αλβανών, που ακούστηκαν στην παρέλαση των Ελλήνων στρατιωτών, προχθές στην Αθήνα».

Ως τόπος διαμαρτυρίας των Αλβανών επελέγη η πλατεία, πριν από το γραφείο των θεωρήσεων, της ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα.

Ακτιβιστές κινημάτων και ενώσεων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα συνθήματα που ακούστηκαν κατά των Αλβανών και των άλλων γειτονικών λαών στην παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας.

"Τα ρατσιστικά και υβριστικά συνθήματα κατά των Αλβανών των Σκοπιανών και των Τούρκων από τους καταδρομείς του ελληνικού στρατού μετέβαλαν την εθνική παρέλαση σε μια ρατσιστική και ξενοφοβική εκδήλωση", γράφει ο αλβανός συντάκτης του δημοσιευμένου κειμένου.

Το ελληνικό κοινό πληροφορήθηκε και σοκαρίστηκε από ένα ερασιτεχνικό βίντεο που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ‘Ελευθεροτυπία’ και που είχε τον τίτλο «Ρατσιστική παρέλαση με σημαίες».

» Στο βίντεο αυτό οι υποβρύχιες δυνάμεις καταδρομών την 25η Μαρτίου , Ημέρα Εθνικής γιορτής στην Ελλάδα, την μετέβαλλαν σε μια διαδήλωση εξτρεμιστικού τύπου ρατσιστικών και φασιστικών δυνάμεων».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι φραστικές επιθέσεις κατά των Αλβανών, των Τούρκων και των Σκοπιανών στην οδό Πανεπιστημίου των Αθηνών έγιναν εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης για παροχή ιθαγένειας σε μετανάστες. Τη στιγμή, συνεχίζει το δημοσίευμα, που την παρέλαση παρακολουθούσαν οικογενειάρχες μετανάστες με τα παιδιά τους.

Η Ελληνική αντίδραση

Ο υπουργός Ασφαλείας Χρυσοχοϊδης με ανακοίνωσή του πρόσταξε τη διενέργεια έρευνας και τιμωρίας των υπευθύνων που ‘μετέτρεψαν, ανόητα, μια εθνική εορτή σε εκδήλωση ρατσιστικών και ξενοφοβικών συνθήματων’ . Το αριστερό ελληνικό κόμμα ζήτησε συζήτηση στο Κοινοβούλιο και μόνο το εθνικιστικό κόμμα υπεραμύνθηκε της στρατιωτικής  αυτής έκφρασης.

Στα Τίρανα εκτιμήθηκε η άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών που δήλωσαν πως πρόκειται για ένα απομονωμένο σκανδαλώδες γεγονός, το οποίο εκφράζει και δεσμεύει μόνο τους συντάκτες, οι οποίοι θα τιμωρηθούν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Η αλβανική κυβέρνηση καταδίκασε τις προσβολές ως «σκανδαλώδη και ως καταδικαστέες πράξεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα επεσήμανε την «ανάγκη της τιμωρίας των δραστών αυτής της σοβαρής και προκλητικής πράξης που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πολύ καλό επίπεδο σχέσεων των δύο λαών και γειτονικών χωρών».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος