Σερβία: ‘Μικρή’ υποχώρηση για τη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων




Μάρτιος 18, 2010



Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς πρότεινε προς το Κοσσυφοπέδιο να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο των Δυτικών χωρών των Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία, ως ουδέτερη χώρα.

«Η συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς διασκέψεις θα πρέπει να έχει την ιδιότητα του ‘ουδέτερου’ όσον αφορά την υπόσταση του », δήλωσε χθες στο Βελιγράδι ο Σέρβος πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Μίλε.

Η προσέγγιση αυτή του Βελιγραδίου, επισημαίνει η εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε» αποτελεί ένα βήμα εμπρός, σε σχέση με την θέση που διατυπώθηκε, πριν από μία ημέρα, ότι θα δεχόταν τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου, μόνο με την ονομασία των Ηνωμένων Εθνών δηλαδή ως ‘UNMIK’.

Τη θέση αυτή είχε επαναλάβει και ο Σέρβος πρόεδρος Μόρις Τάντιτς, ο οποίος έθεσε ως προϋπόθεση της συμμετοχής της Σερβίας στο συνέδριο των Δυτικών Βαλκανίων στην πόλη Brdo pri Kranju την ερχόμενη Κυριακή, που θα έχει αντικείμενο το σχεδιασμό της πορείας των χωρών αυτών, προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αν το Κοσσυφοπέδιο επιμένει στη συμμετοχή του ως ανεξάρτητου κράτους η Σερβία δεν θα συμμετάσχει.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας, εντούτοις, δήλωσε πως η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο παρά το πιθανό μποϊκοτάζ από τη Σερβία.

Υπενθυμίζεται πως στην ορκωμοσία του Σλοβένου προέδρου, Ivo Josipovic, πρόσφατα, ο Σέρβος πρόεδρος αρνήθηκε να παραστεί λόγω παρουσίας του Φατμίρ Σεϊντίου ως προέδρου του Κοσσυφοπεδίου.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος