Πρώην πρόεδρος Αλβανίας: Οι κομμουνιστές ‘καθάρισαν’ 6.000 πολιτικούς αντιπάλους


Απρίλιος 6, 2010

Στα 84 του χρόνια, ο Ραμίζ Αλία, πρώτος πρόεδρος της Αλβανίας μετά την καθεστωτική αλλαγή και συνεργάτης του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, ζήτησε συγνώμη από τα θύματα του κομμουνισμού στη χώρα.



«Υπήρξαν άνθρωποι που έγιναν θύματα της αμέλειάς μας, των δραστηριοτήτων των θεσμικών οργάνων και της μυστικής αστυνομίας. Για αυτά όλα θα έπρεπε να επέμβει η δικαιοσύνη. Στη διάρκεια του κομμουνισμού στην Αλβανία έχασαν τη ζωή τους για πολιτικούς λόγους περί τα 6.000 άτομα».


Ο Ραμίζ Αλία είχε οριστεί ως ο διάδοχος του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το τέλος του Β’ παγκόσμιου Πολέμου μέχρι το θάνατό του το 1985, και συνέπεσε να ξεκινήσει το δύσκολο έργο του εκδημοκρατισμού της χώρας μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ευρώπη το 1989. Διετέλεσε πρόεδρος από τον Απρίλιο του 1991 έως τον Απρίλιο του 1992. Στη συνέχει καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλακή για κατάχρηση εξουσίας.

Όπως γράφει το βουλγαρικό ‘Εκίπνιουζ’, ο αλβανός δικτάτορας ζήτησε συγνώμη από τα θύματα του κομμουνισμού, ενώ στη Βουλγαρία δεν έγινε ακόμη κάτι παρόμοιο.

«Πιστεύεται γράφει, το βουλγαρικό κείμενο, « ότι μόνον στις 30 πρώτες ημέρες μετά την 9η Σεπτεμβρίου 1944, οι κομμουνιστές σκότωσαν 30.000 άτομα.
Τα λαϊκά δικαστήρια, μεταξύ τις 19ης Δεκεμβρίου 1944 και του Απριλίου 1945, καταδίκασαν σε θάνατο 2.680 ανθρώπους για πολιτικούς κυρίως λόγους. Σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Βουλγαρίας οι κομμουνιστές έκαναν τη μεγαλύτερη σφαγή της Ευρώπης, εκτός βέβαια της Ρωσίας που έχει τα πρωτεία στις σφαγές».
Δέκα χιλιάδες Βούλγαροι κλείστηκαν σε κομμουνιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και πολλοί βρήκαν το θάνατο εκεί.

«Μετά το 1989 οι Βούλγαροι δεν βρήκαν τη δύναμη να καταδικάσουν οι ίδιοι και ο λαός, το μισάνθρωπο κομμουνιστικό καθεστώς, και όχι μόνον αυτό, αλλά οι κομμουνιστές, σήμερα, δεν αισθάνονται ενοχή, αντίθετα πιστεύουν ότι αυτό που έγινε επί 45 χρόνια κομμουνισμού ήταν καλό και σωστό.»





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος