Τουρκία: Όχι στον αφοπλισμό του Αιγαίου, έχουμε διαφορές...






Απρίλιος 11, 2010



«Η Ελλάδα και η Τουρκία επλήγησαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και έχουν κληθεί να μειώσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, αλλά είναι δύσκολο να αλλαχθεί η διευθέτηση της ασφάλειας στο Αιγαίο Πέλαγος αν δεν υπάρξει πρόοδος προς λύση σε μια σειρά προβλημάτων»

Τα παραπάνω αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η τουρκική εφημερίδα ‘Χουριέτ’ η οποία επισημαίνει πως οι στρατιωτικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι λένε όχι στον αφοπλισμό του Αιγαίου.

Εκκρεμούν και αμφισβητούνται από τους Τούρκους, κυρίως: η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου, της υφαλοκρηπίδας και δεκάδες ακατοίκητα νησιά.

Η «Χουριέτ» σημειώνει πως παρόλη την πρόσφατη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και Ελλάδας, από την οποία θα έχουν ένα πολιτικό και οικονομικό όφελος τα δύο κράτη, εντούτοις υπάρχει ένα συνεχές αδιέξοδο, το οποίο αδιέξοδο. θα αναβάλλει τις ελπίδες για μια «ελεύθερη από όπλα ζώνη στο Αιγαίο Πέλαγος».

Το θέμα του αφοπλισμού ήρθε στην ημερήσια διάταξη μετά την οικονομική κρίση που έπληξε την ελληνική οικονομία τόσο σοβαρά, ώστε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητήσουν από την Αθήνα να μειώσει τις στρατιωτικές της δαπάνες που ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανέλαβε η ίδια πρωτοβουλία για το θέμα όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα το «International Peace Research Institute» της Στοκχόλμης το σύνολο των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας και της Ελλάδας – που είναι μέλη του ΝΑΤΟ- ήταν πάνω από 20 δις δολ. Το 2008 με τους Τούρκους να έχουν δαπανήσει 11,6 δις.δολ και τους Έλληνες 9,7 δις. δολ.

Ελπίδες, βέβαια, για αφοπλισμό στο Αιγαίο εξέφρασαν οι δύο πλευρές, όταν ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Δρούτσας, επισκέφθηκε την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Στην πραγματικότητα οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου μέσω των ‘διερευνητικών συνομιλιών’ από το 2002, αλλά πάνω από 40 γύρους συνομιλιών απέτυχαν από τότε, ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να πυροδοτήσει μια κρίση με την Ελλάδα πάνω από το Αιγαίο.

«Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της (στο Αιγαίο) όπως προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει η Τουρκία στόχο να δημιουργήσει προβλήματα ή κρίσεις», είπε ο Μπασμπούγ στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα μετά από μια στρατιωτική τελετή.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως ενώ τα τουρκικά αεροπλάνα πετούν άοπλα, τα ελληνικά πολεμικά είναι με πλήρη οπλισμό.

Η τουρκική εφημερίδα κάνει μια αναφορά για τις κρίσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια αρχίζοντας από το 1987 μέχρι το 1996.

Αναφερόμενη επιπρόσθετα η «Χουριέτ» στα χωρικά ύδατα σημειώνει τα εξής:

« Η συνθήκη της Λωζάνης καθόρισε τα χωρικά ύδατα σε τρία ναυτικά μίλια που αργότερα επεκτάθηκαν στα έξι, στη δεκαετία του 1930. Η Ελλάδα δήλωσε την πρόθεσή της να αυξήσει αυτήν την απόσταση στα 12 ναυτικά μίλια μετά την έγκριση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το 1982. Αντιδρώντας στην ελληνική δήλωση, η Τουρκία δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα θεωρείτο ως αιτία πολέμου».

Και για τα νησιά του Αιγαίου η «Χουριέτ» θα επισημάνει:

«Το Αιγαίο φιλοξενεί εκατοντάδες νησάκια των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται. Η Τουρκία και η Ελλάδα έρχονται αντιμέτωπες συχνά για τις βραχονησίδες όπως συνέβη το 1996».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος