Ο Αλβανός πρόεδρος στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων






Απρίλιος 14, 2010


Σκόπια.
Ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια εξήρε σε ομιλία του στο σκοπιανό Κοινοβούλιο την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας ως ένα βασικό στοιχείο για τη σταθερότητα της πΓΔΜ και της περιοχής γενικότερα.

Όπως σημειώνει η αλβανική εφημερίδα ‘Μπαλκάν’ ο Τόπι δήλωσε ότι «η Συμφωνία- πλαίσιο παραμένει όχι μόνον ένα παράδειγμα του πολιτικού συμβιβασμού αλλά και πρότυπο ειρήνης μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων στην πΓΔΜ. Η πλήρης εφαρμογή της αποτελεί βασικό στοιχείο σταθερότητας της πΓΔΜ και καθορίζει το ευρωπαϊκό της μέλλον».

Ο αρχηγός του αλβανικού κράτους επεσήμανε ότι το νομικό αυτό πλαίσιο προσέφερε σε όλους τους πολίτες της πΓΔΜ τη συνταγματική ισονομία, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και χρήση της μητρικής γλώσσας, τον σεβασμό των εθνικών συμβόλων, της δίκαιης ιστορικής και πολιτιστικής εκπροσώπησης τους στα θεσμικά όργανα του κράτους για μια ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη στον τόπο κατοικίας τους».

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρόεδρο, η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας, παρέχει την επιτυχή συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων της πΓΔΜ με σεβασμό στους θεσμούς της.

Η ομιλία του Μπαμίρ Τόπι επικεντρώθηκε στην ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ, η οποία αποτελεί όπως τόνισε κοινός στόχος.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών τόνισε πως «η φιλία και η συνεργασία είναι προς το συμφέρον των λαών και των χωρών μας και στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχουμε επενδύσει πολλά για την πρόοδό τους, ώστε η Αλβανία και η πΓΔΜ να φθάσουν σήμερα σε υψηλό επίπεδο συνεργασία και φιλίας».

Ο Τόπι επεσήμανε πως οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν ιστορική ευθύνη για το μέλλον των επόμενων γενεών, της εδραίωσης της Δημοκρατίας και της ειρήνης στην περιοχή.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος