Σκόπια: Η αδιαφορία Βρυξελλών τους ενοχλεί





Απρίλιος 14, 2010

Την ανησυχία της ηγεσίας των Σκοπίων εκφράζει το πρωτοσέλιδο άρθρο σκοπιανής εφημερίδας. Μια ανησυχία που πηγάζει από την αδιαφορία, όπως τονίζεται, της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κυβέρνηση της πΓΔΜ, αφού έπαψε να την ...πιέζει για επίσπευση των διαδικασιών ένταξής της.

«Η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν εξηγεί τους λόγους της ακύρωσης της συνάντησης του Μάθιου Νίμιτς στις Βρυξέλλες», σημειώνει πηχυαία η εφημερίδα και αναφέρεται στη ματαίωση της επίσκεψης– στο χρόνο του τελευταίου γύρου των συνομιλιών- του μεσολαβητή του ΟΗΕ στην έδρα της ΕΕ, για να συζητήσει τις εξελίξεις στην επίλυση του ονόματος, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ενώ οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενθαρρύνουν την κυβέρνηση, όταν βρίσκονται στα Σκόπια για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αντίθετα στις Βρυξέλλες ολοένα και απομακρύνεται από την ημερήσια διάταξη η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων»

Τα παραπάνω επισημαίνει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του ισπανού υπουργού Miguel Angel Moratinos τη Δευτέρα στα Σκόπια δεν αλλάζει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό της πΓΔΜ.

«Από το γραφείο του Μορατίνος, εξακολουθούν να μην έχουν επιδώσει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα προς την κυβέρνησή μας, αν και, γενικά, τα Βαλκάνια έχουν προτεραιότητα και η περιοδεία, άλλωστε, του ισπανού υπουργού εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσή μας» σημειώνει χαρακτηριστικά η συντάκτης του άρθρου Слободанка Јовановска.

Ο χρόνος περνά και δεν συμβαίνει τίποτα. Κανείς δεν ανοίγει το θέμα της πΓΔΜ. Στις συναντήσεις που γίνονται κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό και είναι ήδη ένα μεγάλο ζήτημα.

«Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» θα δηλώσει διπλωμάτης ο οποίος εστάλη στις Βρυξέλλες να ερευνήσει τα σχετικά με το κράτος μας» δημοσιεύει η εφημερίδα και:

«Σύμφωνα με την εκτίμηση του διπλωμάτη αυτού, η πΓΔΜ είναι όλο και περισσότερο ξεχασμένη μέσα στην Ένωση και είναι καθήκον της κυβέρνησης μας να προσελκύσει την προσοχή των ευρωπαίων για τις προτεραιότητές μας»

Δεν λησμονεί η συντάκτης να συγκρίνει σε όλη αυτήν την κατάσταση  τη χώρα της με την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη επίλυση της διαφοράς», θα προσθέσει ο διπλωμάτης, «για να προωθήσει τα ζητήματά της»

Η αρθρογράφος θα σημειώσει πως η πείρα έχει δείξει πως οποιαδήποτε αποφάσεις για ημερομηνίες έναρξης των διαπραγματεύσεων τελούν πάντα υπό όρους, και ενώ η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της στο ζήτημα της ονομασίας, ούτε αυτοί οι όροι δεν ακούγονται...

«Και σε τελική ανάλυση οι πρωτοβουλίες που θα έδιναν ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τις συναντήσεις του Νίκολα Γκρουέφσκι και του Γιώργου Παπανδρέου, δεν έφεραν κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Ούτε, εξάλλου, η ευρωπαϊκή ένωση εξήγησε γιατί ο Μάθιου Νίμιτς ακύρωσε τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες στην τελευταία επίσκεψή του σχετικά με την επίλυση της διαφοράς του ονόματος.

Ο Νίμιτς επρόκειτο να συναντήσει βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με το δικαιολογητικό ότι δεν θα μπορούσε να αναφερθεί στις μυστικές διαπραγματεύσεις ακυρώθηκε η επίσκεψή του.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι χθες επιβεβαίωσε ότι ούτε ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων είναι βέβαιος για κάποιο αποτέλεσμα, σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος