Διαφωνία Σερβίας –ΕΕ για εκλογές Κοσσυφοπεδίου





Απρίλιος 2, 2010

Όπως πιθανολογείται, από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, θα επέλθει σύγκρουση μεταξύ της Σερβίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τη διενέργεια εκλογών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου κυριαρχεί ο σερβικός πληθυσμός.

Τα παραπάνω δημοσιεύει η σκοπιανή ‘Σίτελ’ και σημειώνουν ότι οι σερβικές αρχές προγραμματίζουν να οργανώσουν τοπικές εκλογές στις 30 Μαΐου, σχεδόν ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή εκλογών για ανάδειξη εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Πήτερ Φέιθ (Pieter Feith), διεθνής πολιτικός εκπρόσωπος για το Κόσσοβο, δήλωσε πως δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των σερβικών εκλογών και θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στις εκλογές που διενεργούνται από την κυβέρνηση της Πρίστινα.

Οι δηλώσεις του Φέιθ έχουν αναστατώσει τους Σέρβους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με τη στρατηγική που ακολουθεί το Γραφείο της Πρίστινα, έναντι των πολιτικών που αντιπροσωπεύουν το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Το Διεθνές Πολιτικό Γραφείο, που έχει έδρα την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, επιζητά να φέρει υπό του πολιτικού ελέγχου της Πρίστινα, τις βόρειες περιοχές του Κοσσόβου.

Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για θέματα του Κοσσυφοπεδίου, Όλιβερ Ιβάνοβιτς δήλωσε πως δεν περιμένει κάποια στήριξη ή έγκριση για αυτήν την ψηφοφορία.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος