Αλβανία: Νέο σύστημα Ραντάρ στις ακτές της





Μάιος 17, 2010

Δυρράχιο.

«Εγκαινιάστηκε σήμερα το νέο επιχειρησιακό κέντρο που θα εξυπηρετεί το Πολεμικό Ναυτικό για τον έλεγχο των χωρικών υδάτων μέσω ραντάρ», σημειώνει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα ‘Μπαλκάν’.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή, δήλωσε ότι παρά το μορατόριουμ, το οποίο υπάρχει, δεν θα απομακρυνθούν τα ταχύπλοα σκάφη της χώρας πλέον της υπάρχουσας θαλάσσιας οριογραμμής.

Ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι μια σοβαρή προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο έλεγχος των συνόρων και η εφαρμογή του κράτους δικαίου.

« Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να εδραιωθεί το κράτος δικαίου και θα απαντήσουμε σε κάθε είδους προσπάθεια που το επιβουλεύεται» τόνισε ο Μπερίσα. Δεν παρέλειψε να εκσφενδονίσει βολές στην αντιπολίτευση που διαμαρτύρεται με απεργία πείνας, τονίζοντας ότι «οι εκλογές που διενεργήθηκαν στη χώρα ήταν ελεύθερες και δίκαιες».

Όπως διευκρίνισε ο αλβανός πρωθυπουργός, το νέο σύστημα ραντάρ που τοποθετήθηκε στις ακτές της Αλβανίας, αξίας 2,4 δις, είναι στα πλαίσια της νέας τεχνολογίας για εφαρμογή σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα αλλά και ελέγχου των χωρικών υδάτων από ταχύπλοα σκάφη που δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο συνεργαζόμενα με τη διεθνή μαφία.

«Το νέο Ραντάρ είναι θαλάσσιο σύστημα ελέγχου που αποτελεί σημαντικό όπλο για τις ναυτικές αλλά και τις επίγειες δυνάμεις, να επιτηρούν το θαλάσσιο χώρο για εγκληματικές πράξεις όπως η εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών και άλλων παράνομων ενεργειών» τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η συνεργασία των αλβανικών αρχών με αυτές, της Ιταλίας και της Ελλάδας, θα κάνουν ασφαλέστερες τις περιοχές της Αδριατικής θάλασσας από τη Σλοβενία μέχρι το Καραμπουρούν και την Κέρκυρα».

Την τελετή παρακολούθησαν υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, στρατιωτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι ξένων χωρών διαπιστευμένων στην Αλβανία.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος