Χουριέτ: Σκεπτικισμός Ελλάδας για αφοπλισμό


Μάιος 13, 2010

«Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Ελλάδα πιθανή συμφωνία αφοπλισμού με την Τουρκία, λίγο πριν από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, λέγοντας ότι οι συνομιλίες θα είναι ‘σταδιακές’.

«Θέλουμε πάρα πολύ τη μείωση των εξοπλισμών αλλά δεν μπορεί αυτή να τίθεται σε επίπεδο προπαγάνδας και σε επικοινωνιακό στυλ» δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης στο ελληνικό ραδιόφωνο.

«Η μείωση των εξοπλισμών αποτελεί την ολοκλήρωση ενός μακρύ και δύσκολου δρόμου και δεν τίθεται από την αρχή», είπε ο προαναφερόμενος υπουργός, κατηγορώντας την Τουρκία για ‘έλλειψη συνέπειας’, αφού ενώ ζητά τον αφοπλισμό εντούτοις διατηρεί την κυριαρχία της, η οποία αμφισβητείται από την Ελλάδα.

Πρέπει να υπάρξει «πραγματικός σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών για τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων», είπε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτό θα επιτρέψει στα δύο μέρη να προχωρήσουν σταδιακά στη μείωση των εξοπλισμών.

Ο Ερντογάν, με μια μεγάλη ομάδα υπουργών της Κυβέρνησής του, αναμένεται στην Αθήνα, αύριο Παρασκευή, για διήμερη επίσκεψη με στόχο την προώθηση των διμερών δεσμών.

Τελευταία επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα ήταν το 2004- ένα ιστορικό ταξίδι που είχε ως στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο παραδοσιακά αντίπαλων χωρών.

Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2010 – Hurriyet



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος