Πρίστινα: Διάσκεψη για ενιαία αλβανική γλώσσα σε Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο

Μάιος 28, 2010


Πρίστινα.

Η ενοποίηση ή η τυποποίηση της αλβανικής γλώσσας της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου ήταν το αντικείμενο συζήτησης αλβανών και κοσοβάρων, γλωσσολόγων και καθηγητών, για τη δημιουργία ενός νέου μορφωτικού πεδίου και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Τα παραπάνω δημοσιεύει σήμερα το αλβανικό «Τοπ Τσάνελ ΤV».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, όπου τονίστηκαν τα μεγάλα γλωσσολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αλβανική γλώσσα.

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Ρετζέπ Γκόσια (Rexhep Qosja), « ο αλβανικός αετός βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μέτωπα και διέρχεται μια ηθική κρίση», υπονοώντας το έμβλημα της αλβανικής σημαίας.

«Οι προσπάθειες για την αλλαγή των αρχών του πρότυπου της αλβανικής γλώσσας ή η δημιουργία δύο γλωσσών, αποτελούν το διαλεκτικό αντικείμενο μιας συγκεκριμένης πολιτικής και ιδεολογίας που στοχεύει στην εθνική ενοποίηση και την ενοποίηση του πολιτισμού μας εν γένει, και ειδικότερα την ενοποίηση της γλώσσας μας» τόνισε στην ομιλία του ο προαναφερόμενος ακαδημαϊκός.

Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ομιλούν την κοσοβάρικη διάλεκτο της αλβανικής γλώσσας και στη διάσκεψη των γλωσσολόγων –Πρίστινας και Τιράνων- τονίστηκε η ανάγκη ενός ενιαίου προτύπου διδασκαλίας της γλώσσας και στις δύο πλευρές.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος