Μεγάλη μείωση εξαγωγών των Σκοπίων προς Ελλάδα

Μάιος 13, 2010

Σκόπια.

Στατιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, τα οποία ανακοινώθηκαν στην πΓΔΜ παρουσιάζουν μια σημαντική μείωση των εξαγωγών της χώρας αυτής προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα των Σκοπίων, "Nova Makedonija", τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου του 2008, πριν,δηλαδή, από την παγκόσμια κρίση, παρουσιάζουν μεγάλη αρνητική απόκλιση.

«Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και για το άμεσο μέλλον όπου η εμπορική συνεργασία των δύο χωρών θα εξακολουθήσει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σαφώς, η εμπορική δραστηριότητα, έχει επηρεαστεί από τις απεργίες που εκδηλώθηκαν, τελευταία, στην Ελλάδα αλλά και από τον περιορισμό της παροχής δανείων σε Έλληνες επιχειρηματίες από τις ελληνικές τράπεζες. Οι αρνητικές εμπορικές ενδείξεις κάνουν φανερό ότι η πΓΔΜ χάνει έναν από τους πλέον σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της. Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες από τις οποίες η πΓΔΜ είχαν πλεόνασμα στο εμπόριο.»

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το πρακτορείο ‘Φόκους’ οι εξαγωγές αγαθών από τα Σκόπια προς την Ελλάδα τον Ιανουάριο – Μάρτιο του 2010 ανήλθαν στο ποσό των 59 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα μέγεθος που είναι κατά πολύ μικρότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2008, που ήταν 124 εκατ. δολάρια.

Παρόλη όμως την κρίση αυτή, όπως σημειώνει το αναφερόμενο πρακτορείο, επικαλούμενο την ελληνική εφημερίδα «Μακεδονία», όλο και περισσότεροι Έλληνες αγοράζουν κατοικίες στη γειτονική Βουλγαρία.

Το φαινόμενο αυτό έχει αυξηθεί τελευταία μετά την πτώση των τιμών της τιμής των ακινήτων κατά 50 %.

Αρκούν μόνο 30.000 € για να αγοράσει κανείς ένα μικρό σπίτι στο κέντρο του Μπάνσκο, το οποίο προτιμούν οι Έλληνες της βόρειας Ελλάδας.

Αυξημένο όμως ενδιαφέρον υπάρχει και για πολυτελείς κατοικίες στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος