Κοινωνικός Αναβρασμός στη Ρουμανία



Μάιος 26, 2010



Μετά την κρίση της Ελλάδας ακολουθεί η μεγάλη οικονομική κρίση της Ρουμανίας, που οδήγησε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα σκληρότερα μέτρα της τελευταίας εικοσαετίας, γράφει η ρουμανική εφημερίδα “Jurnalul”.

Η ρουμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25 τοις εκατό, μείωση των συντάξεων κατά 15 τοις εκατό, την περικοπή του επιδόματος τέκτων, μητρότητας, και άλλων παροχών.

Η ρουμανική κοινωνία είναι ανάστατη και ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ένωσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη κατάσταση αυτή, η οποία τείνει να επιδεινωθεί με την γενική απεργία που προγραμματίζουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας στις 31 Μαΐου 2010.

Σήμερα μια ομάδα αλυσοδεμένων συνταξιούχων διαμαρτυρήθηκε μπροστά στο ρουμανικό κοινοβούλιο για την περικοπή των συντάξεων, σε δέκα εκατομμύρια συνταξιούχους που έχουν συντάξεις πάνω από 250 ευρώ, ενώ ακολούθησε άλλη διαμαρτυρία με πικετοφορία της Εθνικής Ρουμανικής Φοιτητικής Ένωσης (UNSR) για περικοπές κονδυλίων που ανακοινώθηκαν για την Παιδεία.

Όπως γράφει η ρουμανική εφημερίδα, η Ένωση των Δημοσίων Υπαλλήλων θα συμμετάσχει στη Γενική Απεργία της ερχόμενης Δευτέρας για την ‘απρόοπτη μείωση του μισθού τους κατά 25 τοις εκατό’.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος